Iškelta byla dėl pasisavinto 1 mln. PVM

17-kai fizinių ir juridinių asmenų kaltinami apgaulingu apskaitos tvarkymu, dokumentų klastojimu ir kitais su tuo susijusiais nusikaltimais.

Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla dėl sukčiaujant įgyto valstybės biudžetui priklausančio daugiau kaip 1 milijono litų pridėtinės vertės mokesčio  (PVM).

Kaltinimai pareikšti 17-kai fizinių ir juridinių asmenų. Ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai.

Nustatyta, kad 12 fizinių asmenų nusikalstama veika tęsėsi keletą metų. Veikdami organizuotomis grupėmis, kaltinamieji klastojo trijų jokios realios veiklos nevykdančių uždarųjų akcinių bendrovių PVM sąskaitas faktūras, kasos pajamų ir išlaidų orderius bei kitus dokumentus, pagal kuriuos šios įmonės tariamai Lietuvos ūkio subjektams pardavė prekių ir paslaugų daugiau nei už 10 milijonų litų. Ikiteisminio tyrimo metu atskleista, kad pinigai būdavo pervedami į šių įmonių sąskaitas, o vėliau išgryninami. Gauti pinigai, nesumokėjus valstybei mokesčių, tarp kaltinamųjų būdavo pasidalinami įvairiomis proporcijomis.

Tyrimui vadovavusio Vilniaus miesto apylinkės skyriaus prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, šis tyrimas buvo ne tik sudėtingas, bet ir labai sėkmingas - kryptingai vykdant proceso veiksmus valstybei jau atlyginta beveik 1 milijono litų dydžio žala, nusikalstamos veikos bendrininkams priskirta 740 nusikalstamų epizodų.

Pasak prokuroro, tyrimo metu buvo taikomos įvairios procesinės prievartos priemonės, beveik visi įtariamoje nusikalstamoje veikoje dalyvavę asmenys teismo buvo suimti, areštuoti jų žemės sklypai, namai, piniginės lėšos, stebimos įmonių banko sąskaitos. Kaltinimai pareikšti ir į nusikalstamos veikos schemą įsitraukusiems realiai veiklą vykdančių šildymo, vėdinimo, dujotiekio, metalų prekybos ir kitų įmonių vadovams.

Kaltinamiesiems priskirti Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsniai už sukčiavimą, neteisėtą įmonės veiklą, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą, dokumento suklastojimą ir panaudojimą. Už sunkiausią iš jų numatyta baudžiamoji atsakomybė - laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.


Šiame straipsnyje: pinigaiPVMsukčius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių