I.Šimonytė: tarpinis būvis euro zonoje negali tęstis ilgai

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė prognozuoja, kad Lietuvos "tarpinis būvis" euro zonoje turės baigtis. Jos vertinimu, investuotojai tikri, kad šaliai bankrotas negresia, todėl neskuba "atsikratyti" anksčiau įsigytų Vyriausybės vertybinių popierių.

"Lietuva jau dvidešimtmetį yra valiutų valdybos šalis. Esame viena koja euro zonoje su jos rizikomis ir problemomis. Toks tarpinis būvis negali tęstis kaži kiek. Tačiau dar turime atitikti narystės kriterijus. Beje, atitiktis jiems nekenktų, net jeigu apskritai neketintume ten stoti, tai, kas daroma, daroma dėl mūsų ekonomikos sveikatos, o ne dėl euro. Reikia tikėtis, kol atliksime tuos namų darbus, savo namų darbus atliks ir euro zona", - interviu "Veidui" sakė finansų ministrė.

Ji pripažino, jog Lietuva svarstė galimybę dabar antrinėje rinkoje išpirkti brangesnes obligacijas, pasinaudojus šiuo metu pigesniais pinigais, ir taip sutaupyti.

"Būtume prasti iždo valdytojai, jeigu to nesvarstytume. Deja, galimybes tai įgyvendinti riboja labai objektyvios aplinkybės dauguma investuotojų į Lietuvos vertybinius popierius yra tikri, kad Lietuvai bankrotas negresia, tad jie tikrai neskuba atsikratyti tų vertybinių popierių per antrinę rinką. Taigi, nors teoriškai atrodytų labai patrauklu ir tų galimybių ieškome, realybėje manevro laisvė maža, nes skaičiuoti moka ne tik Finansų ministerija, bet ir patys investuotojai", - sakė I.Šimonytė.

Ji sukritikavo pasiūlymus atleisti nuo mokesčių labai smulkius verslininkus.

"Nesu tikra, ar tai siūlantieji yra susipažinę su Lietuvos mokesčių sistema. Kokius tuos milžiniškus mokesčius moka pradedantys verslininkai? Galbūt pelno?Tam reikia uždirbti pelno. Galbūt turto?Tam reikia turėti turto. Todėl reali prievolė, atsirandanti nuo veiklos pradžios, yra socialinio draudimo įmokos už samdomus darbuotojus. Tarkim, atleistume nuo šios prievolės bet juk tai draudimo įmoka. Ar darbuotojas mainais sutiks atleisti "Sodrą" nuo pensijos jam mokėjimo už tą laikotarpį? Vargu. Todėl, jeigu nėra pradinio kapitalo, iš kurio galima būtų mokėti socialinius mokesčius, galbūt tam smulkiausiam verslininkui verta padirbėti individualiai, sustiprėti, o tada jau samdyti i imtis atsakomybės už kitus asmenis", - teigė finansų ministrė.


Šiame straipsnyje: Šimonytėeuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

pv.

pv. portretas
kam mums tas Euras ? ... vis tiek Euro zona tuojau sprogs, aisku valiuta isliks valiuta, bet geriau stiprinkim savo Lita, kaip Cekai stiprina savo krona.

kaunietis x

kaunietis x portretas
nenusišnekėk baisuokle avėpiza.

vALIO

vALIO portretas
NEBUIS PAS MUS TO EURO
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių