I.Šimonytė: iš šešėlinės ekonomikos gauti 1 mlrd. litų - realus, bet ambicingas planas

Finansų ministrė teigia, kad Vyriausybės planas 2011-aisiais iš šešėlinės ekonomikos gauti apie 1 mlrd. litų yra realus, bet ambicingas. Tačiau nei Ingrida Šimonytė, nei kiti Vyriausybės nariai kol kas neatskleidžia, kokiomis priemonėmis jis bus įgyvendintas.

"Faktas, kad tai yra ambicingas planas, nes šešėlinė ekonomika nėra reiškinys, kuris egzistuoja pats savaime. Faktas, kad reikės rasti konsensusą tarp visuomenės lūkesčiu, tarp tolerancijos vienai ir kitai nelegaliai veiklai. Sakyčiau, kad tai yra realus, bet ambicingas planas", - ketvirtadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė ministrė.

I.Šimonytės teigimu, nereikia tikėtis, kad tai bus tik Finansų ministerijos, mokesčių inspekcijos ar muitinės uždavinys.

"Pirmiausia reikia kalbėti, kad socialinės paramos sistema yra ne paskutinis veiksnys šioje srityje, nes žmogui dažnai neapsimoka legaliai dirbti. Reiškia, reikia ieškoti sprendimų šioje srityje, reikia ieškoti sprendimų verslo supaprastinimo srityje, kas teikiama su biudžetu", - kalbėjo ji.

I.Šimonytė trečiadienį kalbėjo, kad realu iš šešėlinės ekonomikos kitąmet gauti apie 500 mln. litų, tačiau kadangi to nepakanka, užbrėžtas tikslas - gauti 1 mlrd. litų ar šiek tiek daugiau.

Lietuva pagal šešėlinės ekonomikos dalį užima 64 vietą tarp 151 pasaulio valstybės.

Šešėlinio verslo dalis 1999-2007 metais Lietuvoje vidutiniškai siekė 31,9 proc., nustatė Pasaulio bankas. Mažiausia šešėlinės ekonomikos dalis Lietuvoje buvo 1999-aisiais (30,2 proc.), vėliau nuolat didėjo ir 2007-aisiais, ekspertų vertinimu, pasiekė 34 procentus.


Šiame straipsnyje: biudžetasIngrida Šimonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių