I.Šimonytė: nacionalizuojamas „Snoras“ bus išskaidytas (papildyta)

Nacionalizuojamas komercinis bankas "Snoras bus išskaidytas, pareiškė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

„Ko gero, geriausia sprendimo forma tokioje situacijoje kaip ši, banką padalinti į dvi dalis - į vieną dalį - gerąją dalį - iškeliant sveiką turtą - gerus aktyvus ir taip draustus įsipareigojimus. Tokiu atveju tai leistų geriausiai apsaugoti mokesčių mokėtojų ir kreditorių interesus. Likusiame banke liktų kiti kreditoriai ir kitas turtas, ir atitinkamai tų kreditoriai reikalavimai būtų tenkinami bendra Bankroto įstatymo nustatyta tvarka“, - trečiadienį po neeilinio Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Pasak I.Šimonytės, jei Seimas ir prezidentė pritars šiems Vyriausybės sprendimams, tokiu atveju būtų galima apsaugoti mokesčių mokėtojus nuo nuostolių, kuriuos sukeltų kiti sprendimai arba nevaldomas banko bankrotas.

I.Šimonytė pažymėjo, kad valstybė yra apdraudusi visus bankuose laikomus indėlius iki 100 tūkst. eurų.

„Tai yra tikrai labai ženkli suma. Jeigu tokį įsipareigojimą tektų vykdyti, tikrai būtų pakankamai ženkli problema. Mūsų supratimu, to galima būtų išvengti“, - sakė I.Šimonytė.

Premjeras Andrius Kubilius pabrėžė, kad Vyriausybės svarbiausias tikslas - indėlininkų saugumas, todėl priimtas jiems palankiausias sprendimas. Jo teigimu, banko perėmimas - laikinas, esą tai numato Finansinio tvarumo įstatymas

„Priėmėme ir papildomus sprendimus dėl reikalingų kai kurių įstatymo pataisų tam, kad galėtume įgyvendinti iki galo perimto visuomenės poreikiams banko padalijimą į taip vadinamą gerą banką, į kurį pereitų visi drausti indėliai ir geri aktyvai. (...) Tikime, kad priėmus reikalingus papildomus sprendimus ir Seime, bankas artimiausiu metu pradės veikti“, - po posėdžio kalbėjo A.Kubilius.

Centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas taip pat teigė, kad drausti indėlininkai neturėtų nerimauti.

„Mes kalbame išimtinai apie vieną banką. Tikrai tai nėra sisteminė problema, bet jeigu ji nebūtų buvusi suvaldyta, tai būtų tapusi sisteminė problema. Drausti indėlininkai tikrai turėtų jaustis saugūs. Lietuvos banko sprendimai dėl moratoriumo yra laikini. Mes iki sekmadienio priimsime sprendimus, kaip iš dalies atnaujinti banko veiklą - kad žmonės galėtų naudotis dauguma instrumentų, susietų su šiuo probleminių banku“, - sakė V.Vasiliauskas

Lietuvos banko valdyba trečiadienį nušalino dviejų fizinių asmenų valdomo komercinio banko "Snoro" banko valdybą ir paskyrė banko laikinąjį administratorių. Laikinai sustabdyta banko veikla, žadama, bus atnaujinta pirmadienį.
Paskutinį kartą Lietuvoje bankrutavo bankas „Litimpex“ - valstybė tuomet bandė gelbėti banką, tačiau 1999 metais jam buvo iškelta bankroto byla. Be to, 1996 metų pabaigoje valstybė perėmė Lietuvos akcinį inovacinį banką, kurio veikla iš karto buvo sustabdyta, o po metų jį buvo nutarta likviduoti.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Vadinasi ,kas buvo nusipirkę Snoro akcijų praras viską?

Rentabilumas

Rentabilumas portretas
Bankai nekalti dėl politinių prieštaravimų. Reikia suderinti visus politinius-ekonominius-ideologinius klausimus ir vieningai, centralizuotai spręsti ūkinius reikalus. Tai yra pagrindas.

RUSScccP

RUSScccP portretas
Pikti kenkėjai glūdi tundroj... Rusai atrieda atidunda... Kacapiško kapitalo bankas snorrrras taip bandė pasiekti ekonominių tikslų. Bet valio, kad jam nepavyko, o buvo tam užkirstas kelias. Rusų oficiali invazija į Lietuvą atidėta (nes nebūtų iš ko sumokėti indėlininkams draudimą, tai žinoma būtų prisiartinusi Maskva ir "padėjusi išspręsti visas Lietuvos finansines problemas". Valio kad tai padaryti jiems neišdegė. Žinau kad į Liuetuvą atrieda atidunda ir du atvirai kacapiški bankai. Koksai čia ZĄMYSLAS, kas žinot A?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių