I.Šimonytė: Lietuvai pavyko suvaldyti skolą

Vyriausybei artimiausius kelerius metus ketinant skolintis iki 10 milijardų litų kasmet, finansų ministrė sako, kad Lietuvai krizės metais pavyko suvaldyti valstybės skolą. Tačiau analitikai perspėja, kad valstybei teks skolintis brangiai.

„Jei pavyks įgyvendinti tai, kas užsibrėžta, mūsų skola sieks apie 38 proc. nuo BVP. Tai tikrai nuosaiki skola, lyginant su ES valstybėmis, lyginant su gana prasiskolinusiu pasauliu. Gal nelabai vykęs pajuokavimas, bet, matyt, krizė atėjo pačiu laiku, kad nespėtume užauginti tokios didelės skolos, ypatingai privačios skolos, kas atsitiko kitose valstybėse. Tad iš krizės išeisime su santykiniai mažesniu skolos prieaugiu“, - Lietuvos televizijos naujienų tarnybai sakė Ingrida Šimonytė.

Pasak finansų ministrės, valstybė nėra prasiskolinusi, o bendra skolų našta esą nesiekia net Europos Sąjungos vidurkio.

Nors 2012-metais Lietuva bus priversta ir toliau skolintis, per trejus metus siekiama valstybės biudžetą subalansuoti. 2014-aisiais, tikimasi, valdžios skola sumažės iki 35 proc. BVP ir vėlesniais metais dar mažės.

Tikimasi, kad ateityje paskolų palūkanos neaugs, tad skolai aptarnauti ir toliau prireiks iki 2 proc. BVP.

„Tas nerimas ar įtampa finansų rinkose tęsis dar ne vienerius metus. Jei reikės skolintis, tą reiks daryti aukštomis palūkanomis. Nebus 9 proc., bet 5, 6 ar 7 proc. metinių palūkanų bus. Tai yra labai daug. Tai čia rizika yra, tad reikia labai apdairiai prižiūrėti savo valstybės finansus tam, kad iš viso galima būtų pasiskolinti“, - teigia kredito unijos Vilniaus taupomoji kasa analitikas Stasys Jakeliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitliukas sukasi

skaitliukas sukasi portretas
Lietuvos Respublikos valstybės skola Valstybės skola: 40.824.203.782 Lt TAU, Lietuvos pilieti, tenkanti skolos dalis: 12.714 Lt Kasmet sumoki palūkanų: 597 Lt Idomu tai nera skola pagal Simonyte, tai piramide, skolines , paskui vel skolines padengi pirma skola ir taip kol ateis laikas grazinti skola.

Pinokis

Pinokis portretas
Nieko naujo. Ta pati darys ir kitais metais, kitas Seimas ir kita Vyriausybe.

GALVOJU

GALVOJU portretas
kad lyginti su Europos vidurkiu daugiau negu kvaila. Tos valstybės turtingos ir turėdamos savo pramonę užsidirba lėšas tai skolai gražinti. Lietuva tik skolidamasi išlaiko didžiulę valdžią,kurios pagrindinis darbas-skolintis ,kad išgyventų.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių