I.Šimonytė: daugiau pajamų biudžete nenubraukia būtinybės taupyti

Gerėjantis biudžeto pajamų surinkimas nereiškia, kad galima ir daugiau išleisti, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Ji interviu dienraščiui "Verslo žinios" sakė, kad pernai rudenį rengiant šių metų biudžeto projektą dar nebuvo galima įvertinti, ar eksporto prošvaistės laikinos, ar tai jau tendencija. Tačiau, jos žodžiais, eksportas šiuo metu ne tik atsitiesęs, bet ir įgavo antrą kvėpavimą.

"Vietoje planuoto 9,5 proc. deficito turėsime 8 proc. Tai tik mažesnė biudžeto skylė, o ne perteklius. Ir geresnis pajamų rezultatas visai nereiškia, kad galime daugiau išleisti. Skolintis turėsime ir toliau", - sakė I.Šimonytė.

Vis dėlto, jos teigimu, dabar įtikinti investuotojus skolinti Lietuvai mažesnėmis palūkanomis bus daug lengviau.

"Prieš metus finansų rinkų dalyviai apskritai netikėjo, kad Lietuva įgyvendins savo planą. Dabar, kai iš esmės įvykdėme tai, ką buvome žadėję, įtikinti investuotojus skolinti pigiau bus daug lengviau. Pavyzdžiui, 2010 metais mums skolintis palankiomis sąlygomis jau nelabai trukdė ir Graikijos problemos", - teigė ji.

I.Šimonytė kartu pabrėžė, kad 2011 metais Vyriausybei būtina suformuluoti naują valstybės viešųjų paslaugų finansavimo strategiją.

"Net jeigu kitąmet mums pavyks iš "šešėlio" ištraukti milijardą litų ir biudžeto deficitą sumažinti iki 3 proc., pamatinių problemų tai neišspręs. Klausimas dėl švietimo, socialinės ir sveikatos apsaugos iš esmės yra aiškus: arba viešaisiais finansais mokame už mažesnį paslaugų kiekį, arba sutariame per valstybės biudžetą perskirstyti didesnę BVP dalį. Trečioji alternatyva: paliekame viską po senovei ir 2012-uosius pasitiksime turėdami vis dar labai didelį biudžeto deficitą ir didėjančią valstybės skolą", - kalbėjo I.Šimonytė.


Šiame straipsnyje: biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

sd

sd portretas
vietas su maise zoosode reik dirbti

RK.

RK. portretas
Šaunuolė finansų ministrė. Protinga, nebijo pasakyti to, ką galvoja, tiesa politikės patirties trūksta. Šiaip dabartinis ministrų kabinetas ko gero vienas stipriausių per visus 20 nepriklausomybės metų. Pagaliau atsirado vilties, kad pradėsim gyventi protingai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių