I.Šimonytė abejoja, ar MMA reikėtų didinti 100 litų iki 900 litų

Finansų ministrė abejoja, ar minimalią algą (MMA) nuo šių metų vidurio reikėtų didinti 100 litų - iki 900 litų. Ingridos Šimonytės manymu, toks augimas būtų neproporcingas kai kurių ekonomistų prognozėms, kad vidutinis darbo užmokestis augs 3 proc., o nedarbas mažės ne taip sparčiai.

Taip ji reagavo į banko „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio prognozę, esą šiemet turėtų būti priimtas politinis sprendimas 100 litų padidinti MMA.

„Šiandien, kuomet ir mes, ir “Swedbank„ prognozuoja vidutinio darbo užmokesčio augimą maždaug 3 proc., galvoti, kad kuomet vidutinis darbo užmokestis auga 3 proc,. o nedarbas nemažėja taip sparčiai, kaip ir pradžių atrodė, kad minimali alga gali didėti keliolika procentų, tai yra šiek tiek neproporcinga. Toks augimo tempas yra šiek tiek neproporcingas“, - antradienį LTV televizijos laidoje „Dienos tema“ kalbėjo I.Šimonytė.

Ji atmetė banko ekonomisto nuomonę, esą MMA didinimą 100 litų iš dalies lems ir artėjantys Seimo rinkimai: „Ar rinkimai, ar ne rinkimai, pinigai dėl to neatsiranda. (...) Seimo rinkimai čia nieko dėti“.

Tačiau I.Šimonytė pripažino, kad padidinus MMA, bendras finansinis poveikis būtų teigiamas.

„Dažnai tas klausimas pateikiamas yra kaip biudžetinis. Jis nėra visiškai biudžetinis, nes - taip, iš valstybės biudžeto tektų išleisti 100 mln. litų, nes viešajame sektoriuje nemažai žmonių dirba už minimalią algą, bet Socialinio draudimo fondo biudžetas - “Sodra„, Sveikatos draudimo fondo biudžetas - gautų papildomų pajamų, nes padidėtų minimali alga. Tas bendras finansinis poveikis nebūtų neigiamas“, - sakė finansų ministrė.

Vyriausybė siūlo MMA didinti nuo 800 iki 850 litų šių metų liepą.

Profsąjungoms, kurios grasino mitinguoti ir reikalavo jau nuo sausio didinti MMA iki 1 tūkst. litų, Vyriausybė gruodį teigė negalinti kelti atlyginimų.
Sprendimo dėl minimalios mėnesio algos (MMA) ir viso trišalio susitarimo 2012 metams

Vyriausybės, darbdavių bei profesinių sąjungų atstovai pernai lapkričio pabaigoje nepriėmė, o diskusijas atidėjo. Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis anksčiau BNS teigė, jog pasiūlyta padaryti mėnesio ar dviejų pertrauką, kol bus aiškesnė ekonominė situacija.


Šiame straipsnyje: MMAMinimali alga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia susimąstyti

Reikia susimąstyti portretas
Ministrė neturi teisės nominaliai skirstyti pinigų. Problema - darbo fondo panaudojimas privatiems interesams. Reikalinga kontrolė ir paskirstymas. Lietuvoje neturi būti veltėdiškų grupuočių, kurios sunaudoja svetimą biudžetą. Nesąžiningai elgiasi profsąjungos, darbo biržos, politinės grupuotės bei valstybinės institucijos. Nu kaip galima paimti dešimteriopą atlyginimą? Kaip galima užimti svetimą darbo vietą? Kam reikalinga valdžia, jei nėra kam vadovauti?

eko

eko portretas
tai gaunasi zmogus gaus ne 600 lt,o 700lt i rankas :))) man tai panasu i pasalpa,o ne i atlyginima :))) logika tokia,darbdavys i darbina uz minimuma,o moka juodais,valstybes biudzetas ir toliau mato spyga,pamsta darbdavio kisene,vargsta samdomas darbuotojas,vartojimas nedideja,mokesciai nesurenkami....

Abejoju

Abejoju portretas
Manyčiau, jog jei būtų nutarta padidinti iki 900 lt, tai tada reikėtų peržiūrėti visų dirbančiųjų algas. Nes negali, pvz. valytoja uždirbti tiek, kiek dabar uždirba tarnautojas su aukštuoju išsilavinimu ir dirbantis tijkrai atsakingesnį darbą. Visa mūsų "algų sistema" kažkokia, švelniai tariant, nenormali. Tad skubėti dididinimui vien minimalios algos nevertėtų.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių