Įrengtą būstą parduoti lengviau

Rimstant ekonomikos šuoliams ir būstų spekuliantams, stabilizavosi ir nekilnojamojo turto kainos. Pastaruoju metu pastebimai išaugo įrengtų būstų paklausa.

Pirkėjų skoniai - įvairūs

Padaugėjus naujos statybos butų, atsirado ir išrankesnių pirkėjų. Vieni, kaip dar yra įprasta, renkasi butą „plikomis sienomis", kiti - su daline apdaila ar net baldais.

„Kiekvienas renkasi pagal kišenę ir poreikius. Tačiau jeigu nori normaliai gyventi, tai perki butą įrengtą. Nesuprantu žmonių, kurie apdailą daro patys", - sakė Lietuvos turto vertintojų asociacijos (LTVA) prezidentas Steponas Deveikis.

Nekilnojamojo turto agentūrų atstovai taip pat teigė, kad kiekvienas žmogus renkasi jam priimtiniausią variantą.

„Šiandien didžiausią paklausą turi senos statybos vieno kambario butai iki 200 tūkst litų. O naujos statybos - 1-2 kambarių butai su visa apdaila iki 350 tūkst. litų. Šiomis dienomis gaunu labai daug prašymų surasti dviejų kambarių naujos statybos butą už kuo mažesnę kainą ir būtinai, kad būtų autonominis šildymas", - mintimis dalijosi nekilnojamojo turto agentūros „Gijoneda" vadybininkas Raimondas Jaura.

Rinka stabilizavosi

Pastarąjį pusmetį nekilnojamojo turto kainos pernelyg nekinta. Rinkoje sumažėjus spekuliantų, krito ir išankstinių būsto pirkimo paklausa.

„Būstas yra ne juokas, tai ilgalaikė investicija. Duonos riekelę galima lengvai nusipirkti, tačiau į nekilnojamąjį turtą vertėtų žvelgti atsakingai", - patarimų negailėjo LTVA prezidentas ir Registrų centro Rinkos tyrimų ir rinkos analizės skyriaus vedėjas S.Deveikis.

„Mūsų klientai visgi labiau renkasi įrengtus butus. Tačiau Lietuvoje dar yra nusistovėjusi pažiūra nepasitikėti pardavėjais, - „Klaipėdai" teigė firmos „Baltus" direktorė Jolanta Tarasevičienė. - Žmogui sunku įrodyti, kad neįrengtas butas yra tiek vertas. Vieni apdailai gali pakloti ir 100 tūkst. litų, o kiti - vos kelis tūkstančius, todėl poreikiai labai skirtingi."

Nekilnojamojo turto analitikai pastebi, kad iš rinkos dingus būsto perpardavinėtojams, krito ir išankstinė rezervacija, kuomet anksčiau vos pasirodęs projektas sulaukdavo didelės paklausos.

„Žmonės dabar perka galutinę prekę, juk turi matyti, kur gyvens. Ką gali žinoti, galbūt pirkdamas projektą nusipirksi butą su kiaurais vamzdžiais, - ironiškai kalbėjo S.Deveikis. - Tačiau dabar jau sumažėjo nekilnojamojo turto spekuliantų, kartu ir išankstinių butų pirkimas krito maždaug trečdaliu."

Viską nori pasidaryti patys

Mūsų tautiečiai iki šiol yra įpratę viską daryti patys - remontuoti butus, statytis langus, tapetuoti, dažyti. Tačiau šios rinkos specialistai nėra linkę palaikyti šių veiksmų.

„Vos prieš porą metų baigėsi mada iš buto persikraustant išsinešti net ir integruotus baldus, kas užsieniečiams atrodo labai keistai. Pastaruoju metu lietuvaičiai to nebedaro, tačiau dar pasitaiko vienas kitas atvejis", - pasakojo J.Tarasevičienė.

„Esu girdėjęs, kad išsikraustydami žmonės išsineša integruotus virtuvės baldus, kurie yra pritaikyti būtent tai patalpai. Nejaugi nusivežęs į kitą būstą tuos baldus pjaustysi, draskysi?" - stebėjosi S.Deveikis.

Pašnekovų teigimu, artimiausiu metu nekilnojamojo turto kainos turėtų nusistovėti. Kaina atitiks kokybę - naujos statybos butai kainuos brangiau, senos kiek pigiau, tačiau neturės visų privalumų, kuriuos turi naujos kartos pastatai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių