Investuotojų optimizmas išblėso

Šventinis optimizmas pasaulio akcijų rinkose buvo trumpalaikis. Šiandien vertybinių popierių kainos viso pasaulio biržose ritosi žemyn, kai kur nušluodamos visą nuo metų pradžios sukauptą prieaugį.

Kartu su Naujaisiais metais prasidėjusį vertybinių popierių brangimą ir vėl pakeitė nuopuolis. Prastos nuotaikos į Europos ir Azijos rinkas persimetė iš JAV. Čia akcijų kainos sparčiai žemyn pasileido trečiadienį, paskelbus laisvų darbo vietų skaičių. Paaiškėjo, kad vien per gruodį laisvų darbo vietų sumažėjo beveik 700 tūkst. – daugiausiai nuo 2001 m. Manoma, kad laisvų darbo vietų
skaičius šalyje gruodį smuko sparčiausiai per beveik 60 metų.

Kai kurie akcijų rinkų ekspertai mano, kad trečiadieninį akcijų kainų kritimą JAV sukėlė ne prasti darbo rinkos rodikliai, o investuotojų noras atsiimti uždarbį. Skaičiuojama, kad nuo 2008 m. lapkričio 20 d. pasiekto dugno JAV akcijų rinka jau spėjo atsitiesti 24 proc. Tad prastos naujienos tapo puikia proga atsiimti pelnus.

Azijoje akcijų kainos krito tiek, kad išnyko visas nuo metų pradžios sukauptas prieaugis. Tokijaus ir Hong Kongo biržų indeksai smuko apie 4 proc.

Vilniaus vertybinių popierių biržos indeksas ketvirtadienį nusirito net 3,16 proc. Per pirmąsias šių metų prekybos dienas Vilniaus biržos indeksas buvo ūgtelėjęs kiek daugiau nei 8 proc. Labiausiai šiandien krito „Vilniaus baldų“ (8,33 proc.), „Klaipėdos naftos“ (8,91 proc.), „Kauno tiekimo“ (8,7 proc.), „Lifosos“ (8 proc.), „Klaipėdos baldų“ (7,52 proc.), „Rokiškio sūrio“ (6,82 proc.), Šiaulių banko (6,45 proc.) akcijos.

Geresnių nuotaikų vertybinių popierių fronte greičiausiai nesulauksime ir ryt. Ketvirtadienį prekyba JAV akcijų rinkose prasidėjo liūdnomis nuotaikomis. Investuotojams nerimą kelia kasdien pasirodantys vis nauji įmonių pranešimai apie prastesnius nei tikėtasi prieššventinės prekybos rezultatus. Visų pagrindinių JAV indeksų ateities sandorių rodikliai krito, o tai rodo, kokios prekybos bus galima tikėtis.


Šiame straipsnyje: investuotojai,birža,akcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių