Investuotojų geidžiamiausia svajonė – Baltarusija

Priešingai nei eksporto apimtis, Lietuvos tiesioginės investicijos užsienyje vis dar auga. Viena geidžiamiausių Lietuvos investuotojų šalių išlieka kaimynė Baltarusija.

Verslas prasideda traukinyje

Sakoma, kad geriausia pradėti investuoti už Lietuvą tris kartus didesnėje Baltarusijoje nuo turistinės kelionės traukiniu į šią šalį. Apsispręsti, ar investuoti toje šalyje ar ne, trunka vos dieną.

Anksti ryte iš Vilniaus geležinkelio stoties pajudėjus link Baltarusijos sostinės Minsko trijų valandų kelionė neprailgsta. Esą kiekviename kasdien į Baltarusiją vykstančiame traukinyje galima sutikti ten keliaujančių verslininkų iš Lietuvos, kurie per tris valandas geranoriškai papasakoja, kokių stebuklų ir nesąmonių šalis yra Baltarusija. Atvykus į Minską, užtenka pasivaikščioti gatvėmis, užeiti į kelias parduotuves, išgerti puodelį kavos ir vakare vėl sėsti į traukinį atgal į Vilnių. Sakoma, kad įspūdžių užtenka kelioms savaitėms, o jau grįžtant į namus mintyse sukasi verslo planai, kuriais būtų galima užpildyti per dieną pamatytas verslo nišas Baltarusijoje.

Į Baltarusiją – su namų darbais

Finansų analitikų asociacijos valdybos narys Eladijus Kirijanovas sako pastebėjęs, kad nemažai verslininkų galvoja investuoti Baltarusijoje, bet kartu ir prisibijo žengti pirmąjį žingsnį. „Investuotojai nori būti tikri, kad mokesčių politika bus tęstinė, kad nebus staigmenų. Žiūrint iš ekonominės perspektyvos, sąlygos labai palankios. Jeigu Baltarusijoje investuos ne lietuviai, tai veikiausiai bus Vakarų šalys, kurios šiuo metu ten žvalgosi arba jau atsargiai yra įkėlusios kojas“, – sakė E.Kirijanovas.

Jo nuomone, Baltarusijoje investuoti būtina, bet svarbu įvertinti riziką ir pasiruošti. „Pagrindiniai namų darbai turėtų būti konkretaus optimistinio ir pesimistinio plano sukūrimas, apsisprendimas dėl investicijų sumos ir apsibrėžimas, kas yra kritinis taškas, kada gali tekti pasitraukti“, – teigė pašnekovas. Paklaustas, ar valiutų krizė Baltarusijoje buvo tas kritinis taškas, E.Kirijanovas pabrėžė, kad tai priklauso nuo konkrečios verslo šakos. Nors nuo valiutų krizės nukentėjo apie 20 proc. Baltarusijoje investavusių lietuvių įmonių, vis tik niekas iš Baltarusijos nepasitraukė, o kai kam tai išėjo tik į maudą.

Baltarusijoje investuojančios Vakarų medienos grupės valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas valiutų krizę vertina teigiamai, nes dėl jos viskas atpigo apie 20 proc. „Baltarusija yra galimybė, kurios nereikėtų praleisti. Laisvosios ekonomikos zonose (LEZ) investuotojai atleidžiami nuo mokesčių, nes vietos valdžia supranta, kad be užsienio investicijų šalis nesuklestės. Nors Vakarų spauda rašo, kad Baltarusijoje klesti milžiniška diktatūra, Vakarai patys investuoja. Mano didžiausi konkurentai Baltarusijoje yra ne baltarusiai, o austrai ir vokiečiai“, – pabrėžė S.Paulauskas.

Jo teigimu, Baltarusijoje yra neišnaudota daug nišinių verslo sričių. Ir nors daugelį investuotojų vilioja valstybinių įmonių privatizacija, esą kalnus nuversti galima ir smulkesniam verslui, kuris, beje, ten mažiau ir kontroliuojamas.

Kaimynės šalys neguminės

Istoriškai taip susiklostė, kad investuotojai iš Lietuvos daugiausia yra investavę kaimynėse šalyse. Daugiausia investuotojų iš Lietuvos yra įžengę į Latviją – net 172. Šioje šalyje lietuviai pinigus investuoja į nekilnojamąjį turtą, įrangos įsigijimą ir mažmeninę prekybą. Antra pagal investuotojų skaičių Lietuvos tiesioginių investicijų užsienyje šalis – Baltarusija. Joje, naujausiais duomenimis, investuoja 75 investuotojai, o pagrindiniai investicijų srautai plaukia į statybų sektorių. Trečioje Lietuvos investicijų užsienyje vietoje pagal investuotojų skaičių – Rusija ir Ukraina. Rusijoje investavę 65, o Ukrainoje 66 investuotojai. Užsienio šalyse lietuviai daugiausia yra investavę į nekilnojamojo turto operacijų veiklą, apdirbamąją gamybą, transporto ir saugojimo veiklą.

Daugiausia, trečdalis, Lietuvos tiesioginių investicijų nukreipta į Nyderlandus (1,6 mlrd. litų). Kas penktas investuotas užsienyje litas yra Latvijoje (1 mlrd. litų). Baltarusijoje lietuviai yra investavę 191 mln. litų, o tai sudaro vos 4 proc. visų Lietuvos sukauptų tiesioginių investicijų užsienyje pagal šalis. Tačiau investuoti į šią šalį lietuviai geidžia dėl palankių mokestinių sąlygų, garantuoto žaliavų tiekimo bei artimiausios didžiausios, bet dar neužpildytos rinkos.


Šiame straipsnyje: investicijosverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Plaktukas

Plaktukas portretas
Siūlau pasaulinė viso svetimšalių turto nacionalizaciją, tada visi žinotu kur investuoti. Dabar visi investuoja ten, kur pigesnė darbo jėga. Kas bus toliau, kai visos gamyklos bus ten?... Tada jie pradės uždirbti pinigų ir investuoti kur pigiausia darbo jėga, o tai jau gali būti jau ir JAV, EU sąjunga, ar kita šalis kuri neseniai vaidino pasikėlusią.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių