Investuotojų dairosi „City Service“, „Grigiškės“, „Sanitas“ ir „Snaigė“

Lietuvos įmonių sandorių rinkoje suaktyvėjimas - naujų investuotojų ieško ar juos jau rado bent keturios "Nasdaq OMX Vilniaus" biržos įmonės.

63,39 proc. pastatų ūkio priežiūros įmonės "City Service" akcijų paketas, kurį svarsto parduoti bendrovę kontroliuojančioji įmonė "Icor" (buvusi "Rubicon group"), gali kainuoti apie 200 mln. litų, teigia analitikai.

Iš šaldytuvų gamintojos "Snaigė" akcininkų besitraukiančių 4 investicinių fondų parduodamas paketas (59,86 proc.) galėtų būti parduotas maždaug už 25-35 mln. litų, o higieninio popieriaus gamintojos "Grigiškių" - mažiausiai už 20 mln. litų, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Esamas "City Service" akcininkas turi labai griežtą nusistatymą dėl pardavimo kainos - ji turi būti ne mažesnė, nei yra biržoje.

87,2 proc. farmacininko "Sanitas" akcijų paketą kanadiečiams parduoda "Invalda" ir investiciniai fondai.

Dienraščio skaičiavimu, visų minėtų sandorių bendra vertė turėtų siekti apie 1,2 mlrd. litų. Didžiausią dalį šios sumos - iki 953 mln. litų sudaro "Sanito" akcijų pardavimas.

Oficialaus pasiūlymo parduoti akcijas iš naujojo investuotojo gali tikėtis "Sanito", "City Service", "Snaigės" smulkieji akcininkai. "Grigiškių" atveju tokio pasiūlymo neturėtų būti, nes parduodama mažiau nei 33 proc įmonės akcijų.

Su sandoriais dirbantys finansų tarpininkai neviešai atskleidžia daugiau minėtų sandorių detalių.
Aiškėja, kad kontroliniu "City Service" akcijų paketu domėjosi ne vienas užsienio investuotojas, tačiau rimtesnių pretendentų vizitų pas dabartinius akcininkus tebuvo vienas ar du.

"Grigiškių" akcijų platinimas kol kas laikomas nesėkmingiausiu - esą akcijas platinantys tarpininkai, kaip planuota, nespėjo dėl akcijų pardavimo susitarti gegužės-birželio mėnesiais, o vasara tokiems susitarimams paprastai nebūna palankus laikas. Dabartiniai savininkai esą pageidauja, kad akcijos būtų parduodamos ne mažiau kaip po 2 litus.

Taip pat spekuliuojama, kad "Snaigės" akcijų pirkėju (jis viešai kol kas neįvardintas) gali būti ir finansiškai stiprus žaliavų tiekėjas ar konkurentas iš užsienio. Jam būtų palanku turėti lengvai prognozuojamą konkurentą. Abejojančiųjų sėkminga "Sanito" pardavimo sandorio baigtimi beveik nėra - iki sandorio baigimo teliko kelios formalios procedūros.

Pačių įmonių vadovai akcijų pardavimo sandorių eigos viešai nekomentuoja.
"Sanito" atstovai neseniai užsiminė, kad akcijų pardavimo sandoris gali būti baigtas anksčiau nei planuota (skelbta, kad paskutinė data - rugsėjo 30-oji). "Grigiškių" atstovai ramino, kad naujienų apie sandorį nėra tik dėl to, kad vasarą nemaža dalis atsakingų asmenų atostogauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių