Investuotojai nerimauja dėl Kinijos ketinimo griežtinti piniginę-kreditinę politiką

Europa

Trečiadienį, gruodžio 8 d., Europos prekybos sesija atsidarė indeksų kritimu. Po paskutinių dienų augimo žaidėjai nusprendė fiksuoti gautą pelną, taigi per pirmąją dienos pusę daugelis akcijų atpigo. Antrojoje dienos pusėje indeksai atlošė dalį prarastų pozicijų.

Spaudimą kotiruotėms darė nuogąstavimai, susiję su galimu Kinijos piniginės-kreditinės politikos griežtinimu. Investuotojai yra susirūpinę ir tuo, kad artimiausiu laiku Kinijos liaudies bankas gali padidinti bazinę palūkanų normą. Spaudimą naftos ir kalnakasybos popieriams darė korekcinis naftos, pramonės ir brangiųjų metalų kainų kritimas. Ši prekybos sesija nebuvo palanki ir automobilių gamintojams.

Sesijos pradžioje neigiamą dinamiką taip pat demonstravo finansų sektoriaus akcijos. Tam turėjo įtakos naujienos apie tai, kad 2011 metų vasarį bankai vėl turės atlikti streso testus. Beje, šį kartą streso testai bus žymiai griežtesni. Priminsime, kad šių metų lapkričio pabaigoje oficiali Europos Komisijos atstovė Chantal Hughes pranešė, kad Europos bankų streso testai nuo 2011 metų bus atliekami kasmet.

Sesijos rezultatais Prancūzijos CAC 40 indeksas pakilo 0,56% – iki 3831,98 punkto, Vokietijos DAX nukrito 0,37% – iki 6975,87 punkto, Didžiosios Britanijos FTSE 100 0,24% – iki 5794,53 punkto.

JAV

Trečiadienį, gruodžio 8 d., JAV prekybos sesija užsidarė indeksų augimu. Rinkoje vyravo teigiamos nuotaikos – žaidėjai buvo optimistiškai nusiteikę dėl JAV ekonomikos perspektyvų. Tam didžiausios įtakos turėjo paskutiniai Baracko Obamos pažadai pratęsti mokestines lengvatas turtingiems amerikiečiams. Vis dėlto didesniam augimui sutrukdė naujienos iš Kinijos: žaidėjai yra susirūpinę šalies valdžios monetarine politika ir palūkanų normos didinimo klausimais.

Naujienų iš JAV dėka, ši prekybos sesija buvo palanki bankų sektoriui. Sesijos lyderiu tapo vienas iš stambiausių JAV bankų Morgan Stanley, kurio popieriai pabrango 3,16% po informacijos apie akcijų pardavimą skelbimo. Bendrovė gavo centrinio banko pritarimą dėl 34,3% Kinijos investicinio banko China International Capital Corporation (CICC) akcijų pardavimo investuotojų grupei. Sandoris turi įvykti iki 2010 metų pabaigos ir jo suma sieks apie 700 mln. dol.

Sustiprino savo pozicijas JAV bankas Bank of America. Jo vertybiniai popieriai pabrango 3,72%, o J.P.Morgan Chase ir Wells Fargo - 2,57% ir 3,16% atitinkamai. Pakilo stambiausių pasaulyje kredito kortelių operatorių Visa Inc. ir MasterCard Inc. (1,38% ir 1,56%) akcijos, nepaisant neseniai vykusių kibernetinių atakų, kurias, kaip manoma, organizavo tinklalapio Wikileaks šalininkai.

Gruodžio 8 d. sesijos duomenimis, Dow Jones pakilo 13,32 punkto (+0,12%) – iki 11372,5 punkto, NASDAQ pakilo 10,67 punkto (+0,41%), iki 2609,16 punkto, S&P 4,53 punkto (+0,37%), iki 1228,28 punkto.

Japonija

2010 m. gruodžio 9 d. prekybos sesija Japonijoje baigėsi Nikkei indekso augimu 0,5% iki maksimalaus lygio nuo šių metų gegužės 14 dienos. Tam turėjo įtakos spartesnis, negu buvo prognozuojama, Japonijos ekonomikos augimas ir jenos kurso kritimas euro atžvilgiu. Iš kitos pusės, jena nežymiai sustiprėjo dolerio atžvilgiu.

Japonijos BVP, remiantis ketvirtadienio šalies valdybos duomenimis, 2010 metų III ketvirtį pakilo 4,5%. Šie duomenys viršija išankstinį oficialų įvertinimą (+3,9%) bei analitikų prognozes (+4,1%).

Euro sustiprėjimo jenos atžvilgiu dėka pakilo Japonijos banko sektoriaus kotiruotės: augimo lyderiu tapo stambiausias Japonijos bankas Mitsubishi UFJ – jo popierių augimas siekė 3,7%. Taip pat pabrango tokių bankų, kaip Mizuho (+2,9%) ir Sumitomo Mitsui (+3,5%) akcijos.

Ekonomikos augimas turėjo teigiamos įtakos ir automobilių gamintojų sektoriui: Honda Motor ir Nissan Motor kotiruotės pakilo 1,6% ir 1,2% atitinkamai. Iš kitos pusės, stambiausio Japonijos automobilių koncerno Toyota Motor akcijos atpigo 0,15%.

2010 m. gruodžio 9 d. duomenimis, Nikkei indeksas pakilo 53,55 punkto (+0,5%) ir sudarė 10285,9 punkto. Dolerio kursas jenos atžvilgiu nukrito 0,18 jenos, palyginti su ankstesnės prekybos kursu, ir sesijos uždarymo metu sudarė 83,76 jenos/dolerį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių