Investuoti nepabūgę būsimieji pensininkai pernai uždirbo gerokai daugiau

Praėjusieji metai buvo ypač sėkmingi būsimiesiems pensininkams - jų senatvei kaupiamos lėšos iš investicijų uždirbo 407 mln. litų. Vien per 2009-ųjų gruodį buvo uždirbta 54 mln. litų, rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Beveik milijonas būsimųjų Lietuvos pensininkų 2009 m. pabaigoje buvo sukaupę 3,26 mlrd. litų arba maždaug 45 proc. daugiau palyginus su 2008 m. gruodžio 31 d., kai ši suma buvo 2,25 mlrd. litų.

„Po labai sunkių 2008-ųjų praėjusieji metai buvo išskirtinai sėkmingi, nes rinkos dar kartą įrodė, kad kiekvieną kritimą seka įspūdingas augimas. Tenka tik apgailestauti, kad pernai pavasarį politikai nesiklausė mūsų įspėjimų, kad įmokų mažinimas prieš rinkų kilimą yra paprasčiausiai ekonomiškai neprotingas žingsnis“, - pranešime cituojamas Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius.

2008 m. pabaigoje Vyriausybė nusprendė sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., o 2009 m. pavasarį - iki 2 proc. Dėl to į būsimųjų pensininkų kaupiamąsias sąskaitas buvo pervesta keliais šimtais milijonų litų mažiau. Šios nepervestos sumos galėjo uždirbti dar didesnę investicinę grąžą.

„Privačiai pensiją kaupiantiems dirbantiesiems nenumaldomai artėja metas, kai jie turės išeiti į pensiją, todėl kiekvienas neuždirbtas litas vėliau gali jiems lemti mažesnę finansinę paramą senatvėje. Tačiau sėkminga pensijų fondų valdytojų veikla 2009-asiais prisidėjo prie to, kad ta parama būtų pastebimai didesnė“, - cituojamas Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.


Šiame straipsnyje: investicijospensininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių