Investicijų aferos Estijoje ir Azerbaidžane aukos – ir Lietuvoje

Investuotojai, suvilioti net 70 proc. metinį pelningumą žadėjusiu nekilnojamojo turto projektu Azerbaidžane, kurio vertybinius popierius platino “Gild Financial Advisory Services”, liko prie suskilusios geldos. Tarp nukentėjusių – ne tik turtingiausi Estijos verslininkai, bet ir Lietuvos investuotojai.

Pastaruoju metu į Investuotojų asociaciją kreipiasi nemažai investuotojų, 2007 metais įsigijusių “Gild” platintų specialiai projektui Azerbaidžane įsteigtos Estijos bendrovės “Seaside Residence Baku” obligacijų, kurių grąža priklausė nuo projekto sėkmės.

Investuotojų asociacijos duomenimis, bendrai mūsų šalies investuotojai projektui galėjo skirti apie 1,5 mln. litų.

„Idėjos autoriams Estijoje pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo investicijų srityje („investment fraud“), žiniasklaida praneša apie pradėtus tyrimus dėl „Gild“ vaidmens šioje istorijoje, tačiau kol kas tvirtai žinomas tik faktas, kad daugiau nei 15 mln. eurų bendrovės sąskaitose – nebėra“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.

Pasak jo, į „Seaside Residence Baku“ investavo padidintą riziką toleruojantys investuotojai, tačiau jie nesitikėjo tapti aferos aukomis.

„Apmaudu, bet makroekonominiu požiūriu Azerbaidžane viskas gerai – ši naftos ir dujų turtinga šalis nepajautė finansinės krizės įtakos, o 2009-aisiais Azerbaidžano ekonomika augo sparčiausiai Europoje“, - sakė T. Pilipavičius.

Iš pradžių planuota, kad „Seaside Residence Baku“ įsigis 147 hektarų sklypą šalia „ministrų kaimelio“ Baku srityje. Vėliau paskelbta, kad perkamas mažesnis ir brangesnis 52 hektarų sklypas kitoje vietoje.

Tačiau pradėjus tirti „Seaside Residence Baku“ veiklą paaiškėjo, kad sklypą turėjusi pirkti antrinė bendrovė Azerbaidžane „Delta Land“ negali pateikti jokių jo nuosavybės dokumentų. Apskaitoje yra duomenys tik apie sumokėtus daugiau kaip 1 mln. eurų už sklypą kitoje savivaldybėje.

„Į klausimus, ar investuotojus apgavo projektą vykdę Estijos verslininkai, ar jie patys tapo aferistų Azerbaidžane aukomis, gali atsakyti tik teisėsauga. Tačiau akivaizdu, kad investuotojai dabar gali tikėtis atgauti tik mažą dalį investuotos sumos“, - teigė T. Pilipavičius.

Projektą Azerbaidžane valdė bendrovė „Delta Investment Group“, kurios akcininkai – trys Estijos verslininkai: Erki Piirsalu (jam pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo), nekilnojamojo turto srityje veikiantis Harles Liiv bei buvęs „Gild Bankers“ partneris Tonis Haavel. Kilus skandalui, 2009 metų gruodį T. Haavel paliko „Gild Bankers“.

Tarp didžiausių investuotojų į „Seaside Residence Baku“ – žinomas Estijos verslininkas Marcel Vichmann (13,8 mln. litų), Estijos žiniasklaidos grupės „Ekspress Grupp“ savininkas Hans H. Luik (10,4 mln. litų) ir kiti.

2010 metų birželio 16 dieną vyks „Seaside Residence Baku“ obligacijų turėtojų susirinkimas, kuriame bus aptariama susidariusi padėtis. Investuotojų asociacija planuoja jame atstovauti to pageidaujančius Lietuvos investuotojus bei informuoti juos apie galimybes prisijungti prie šiuo metu vykstančių teisinių procesų.

2009 metų birželio mėnesį įsteigta Investuotojų asociacija vienija smulkiuosius investuotojus ir užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas.


Šiame straipsnyje: investicijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių