Investavimo specialistas: euras nepadės, reikia kitų permainų

Euro skeptikai sako, kad nėra jokio pagrindo manyti, jog įvedus eurą Lietuvoje padaugėtų investicijų. Nemato tokių galimybių jie ir remdamiesi kitų šalių, pavyzdžiui, Estijos ar Slovakijos, praktika.

Ekonomistas Valdemaras Katkus LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ yra sakęs, jog šiuo metu neįmanoma įrodyti, kad įsivedus eurą padidės investicijos. „Į Suomiją pradėjo plaukti investicijos? Ne“, – laidoje sakė ekonomistas.

Investicinių fondų valdymo specialistas Gediminas Būda pritaria, kad euro įvedimas nieko nepakeis – tam, kad pritrauktume daugiau kapitalo iš užsienio, reikia realių pokyčių verslo aplinkoje, mokesčių sistemoje.

Be euro būtume nemėgstami

Finansų ministerijos teigimu, įvedus eurą, šalies finansų rinka taps nepalyginamai didesnės ir likvidesnės euro zonos finansų rinkos dalimi, o tai sudarys sąlygas pritraukti išorės lėšas greičiau ir mažesnėmis sąnaudomis. Dėl šių ir kitų priežasčių euro įvedimas esą padidins šalies patrauklumą investicijoms ir paskatins prekybinius ryšius. Tai, optimistiniu Finansų ministerijos vertinimu, ilgainiui sudarys palankesnes sąlygas augti ekonomikai, paspartins realų gyventojų pajamų didėjimą, kartu ir ekonominės gerovės skirtumų su Europos Sąjungos šalimis mažėjimą.

Su investavimu kasdienėje veikloje susidurianti Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė portalui LRT.lt sakė taip pat tikinti, kad prisijungus prie euro zonos investicijų srautai iš užsienio padidėtų.

R. Skyrienė mano, kad likę už euro zonos borto nieko nelaimėtume. „Logiškai galvojant, investicijų daugės, nors, žinia, gyvenimas kartais savaip viską pasuka. Vis dėlto, jeigu regione liktume tarsi sala be euro, tikrai dėl to nebūtumėme mėgstami“, – sakė R. Skyrienė.

Tiesa, padėtis euro zonoje dabar sudėtinga. Ispanijos, Portugalijos, Graikijos, Kipro krizė, o dabar – ir pasirodę signalai, jog Slovėnijai taip pat neužilgo gali grėsti panaši padėtis. Ar tikrai investuotojams euras dar gali atrodyti stabili valiuta, o euro zona – patraukli patikėti savo pinigus?

R. Skyrienės požiūriu, Bendrija deda visas pastangas, kad išlaikytų eurą ir finansinę drausmę, dėl to bendroji valiuta, o kartu ir investuotojų pasitikėjimas, turėtų išlikti.

Išeitį mato kitur

Tačiau investicijų valdymo bendrovės „Prudentis“ fondų valdytojas G. Būda optimistiškai investicijų dinamikos požiūriu nenusiteikęs. Jo manymu, euro įvedimas nieko šioje srityje nepakeis.

„Prisijungiu prie minėtų euro skeptikų. Lietuvoje stabili valiuta yra apie 19 metų, nuo 1994 m. buvo litas pririštas prie JAV dolerio, vėliau – prie euro, tad tiek metų turime prie stiprių valiutų pririštą litą, ir ne tame yra problema bei lūkesčiai. Turi pasikeisti verslo aplinka, mokesčiai. Nemanau, kad dėl euro ženkliai padidėtų užsienio kapitalo srautai“, – sakė G. Būda.

Fondų valdytojo teigimu, užsienio investicijas pagyvintų reikšmingai sumažinti mokesčiai. „Sumažinkite mokesčius per pusę ir pamatysite efektą. Pavyzdžiui, pridėtinės vertės mokestį. Reikia išmokti gyventi pagal tokią mokesčių sistemą, kuri yra kitose, sėkmingose valstybėse. Be to, yra daug biurokratinių kliūčių. Reikia, kad žmonėms būtų paprasčiau vystyti verslą Lietuvoje. Su tuo susiję ir gyventojų pajamų mokesčiai. Tai vienintelis kelias“, – įsitikinęs G. Būda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valickas

Valickas portretas
Ne tiek euras ir ne mokesčiai. Gamybai dar reikia gerų darbuotojų, inžinierių, vidurinės grandies technikų ir kvalifikuotų darbininkų. Bet tie žmonės po visų privatizavimų iškriko, pramonė buvo dezorganizuota. Dabar atsigauti yra labai sunku, kadangi jaunimas yra praradęs motyvaciją. Su tuo reikia susitaikyti, kad tiek sugriovus, dabar bus brangu atstayti.

info

info portretas
Naikinant litą, naikinama valstybė Lietuva. todėl sakom ... eurui ne

to

to portretas
eik su tuo litu i sikinyka, koks skirtumas koiu popierius uz bulka mokesi mulkiau tu, atsibodai su savo uzsakoma propoganda
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių