Individualiųjų įmonių savininkai patys spręs, ar mokėti įmokas pensijų draudimui

Individualių įmonių savininkai bei ūkinių bendrijų tikrieji nariai iki 2012 metų sausio galės savanoriškai mokėti socialinio draudimo įmokas pensijai gauti, jeigu negaus su darbo santykiais susijusių pajamų iš savo pagrindinės veiklos.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas. Iš 107 balsavusių Seimo narių už pasisakė 106 parlamentarai, vienas susilaikė, balsavusių prieš nebuvo. Įstatymą dar turi pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jeigu įstatymas įsigalios, individualių įmonių savininkai galės iš viso "Sodrai" nemokėti įmokų, o privalomai ir toliau mokės tik sveikatos draudimą.

Dabar individualių įmonių savininkai "Sodrai" kiekvieną mėnesį moka 228 litų įmoką, o sveikatos draudimas siekia 72 litus.

Tačiau, pasak Algirdo Syso, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario, tokia tvarka galiotų, jeigu individualios įmonės savininkas ar tikrosios ūkinės bendrijos narys nenaudoja įmonės ar bendrijos lėšų asmeninėms reikmėms.

"Jeigu individualios įmonės savininkas ar tikrosios bendrijos narys naudoja savo vartojimui pinigėlių iš įmonės ar bendrijos, turės nuo tos panaudotos sumos sumokėti ne tik sveikatos mokestį, bet ir socialinį draudimą. Jeigu lėšas naudos tik gamybai - nemokės", - BNS sakė A.Sysas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių