Importo PVM siūloma leisti nuo 2013-ųjų kovo mokėti vėliau

Nuo 2013 metų kovo įvežant į Lietuvą prekes pridėtinės vertės mokestis (PVM) bus mokamas ne išsyk, o pateikiant PVM deklaraciją mokestinio laikotarpio pabaigoje, numatyta Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo įgyvendinimo projekte.

Finansų ministerijos specialistų aiškinimu, pritarus projektui, tokia tvarka, kuri iki šiol buvo taikoma įvežant į šalį ilgalaikį turtą, mazutą, naftą ir kt., būtų taikoma visoms prekėms, kurias įveža PVM mokėtojai įmonės ar fiziniai asmenys, neatsižvelgiant į importuojamų prekių vertę, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„Įsigaliojus naujai tvarkai sumažės mokesčių mokėtojų administracinė našta ir pagerės verslo padėtis, kadangi nebus įšaldomos apyvartinės lėšos, kurios anksčiau buvo naudojamos importo PVM sumokėti", - pabrėžia finansų ministrės patarėja Giedrė Balčytytė .
Apyvartinės lėšos, naudotos importo PVM mokėti, galės būti panaudotos kitiems tikslams Šiuo metu įvežant prekes importo PVM turi būti sumokamas atskirai, o mokestinio laikotarpio pabaigoje teikiama PVM deklaracija, kurioje mokesčių mokėtojas deklaruoja kitas mokėtinas PVM sumas, išskyrus importo. Pradėjus taikyti naują tvarką, PVM mokėtojas mokestinio laikotarpio pabaigoje teiks vieną PVM deklaraciją, kurioje jau bus įskaičiuotos ir importo PVM sumos, o jo mokėtina suma priklausys nuo viso mokestinio laikotarpio rezultato - sumokėto ir grąžintino PVM.

Taip pat bus sudarytos prielaidos importo PVM perėmimo procedūrai supaprastinti, žada Finansų ministerijos specialistai.

Naująją importo PVM įskaitymo tvarką siūloma taikyti nuo 2013-ųjų kovo 1-oios, kadangi reikalingas laiko tarpas, per kurį būtų atliktos viešųjų pirkimo procedūros ir sukurta programinė įranga.

Importas į Lietuvą 2011 metų sausio-birželio mėnesiais sudarė 37,8 mlrd. litų ir, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, padidėjo 42 proc. Daugiausia į Lietuvą šiemet importuota mineralinių produktų, mašinų ir mechaninių įrenginių bei chemijos pramonės produkcijos.


Šiame straipsnyje: PVMmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių