Importo į Lietuvą sraute pasitaikė sveikatai pavojingų kiniškų prekių

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiais metais atliko daugiau kaip 130 įvairių kiniškų maisto produktų laboratorinių tyrimų, iš jų tik 3 neatitiko kokybės ir saugos reikalavimų.

Į Lietuvą nebuvo leista įvežti 25 tūkst. kg aliaskinių rudagalvių menkių filė, nes atlikus parazitologinj ir kadmio laboratorinius tyrimus nustatyta mikrosporidijų raumenyse. Lietuvos rinkos durys buvo užtrenktos ir 9,283 tūkst. kg kiniškų saldainių, kuriuose buvo didesnis nei leistina maisto priedų ir šaldiklių kiekis, bei 4,103 tūkst. kg skystų saldainių "Spray Candy", kuriuose didesnis šaldiklio kiekis, pirmadienį informuoja "Lietuvos žinios".

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba pastebi, kad kiniško maisto restoranuose labai dažnai naudojamas aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas E 620, E621, todėl vykdant valstybinę kontrolę ypač kreipiamas dėmesys, ar neviršijamos jo leidžiamos normos.

Restoranuose taip pat vykdomi vandens, patiekalų tyrimai. Pažeidimų pobūdis panašus kaip kitose viešojo maitinimo įmonėse: nustatoma savikontrolės procedūrų pažeidimų, patalpų, inventoriaus ar darbuotojų higienos, produktų laikymo temperatūros režimų pažeidimų, produktų pasibaigusiu galiojimo terminu.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 100 kiniškų maitinimo įstaigų.
"Rimi" ir "Iki" prekybos tinklai rimtų bėdų dėl pavojingų kiniškų gaminių neturėjo.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba liepos mėnesį pranešė, kad Lietuvos rinkoje išplatintos nesaugios kiniškos lėkštės sriubai, kurios gali kelti pavojų sveikatai dėl švino migracijos maistui liečiantis su lėkštėmis. Tarnyba nustatė, kad į Lietuvą 144 minėtų lėkščių įsivežė "Senukų" prekybos centras Kaune.

Lietuvos valstybinė ne maisto produktų inspekcija šiemet nustatė, kad Vilniuje įsikūrusi bendrovė "HL09" platino nesaugius iš Kinijos importuotus iki 7 metų vaikams skirtus sportinius kostiumėlius bei striukes ir už tai jai skyrė baudą.


Šiame straipsnyje: Kiniški indaiindai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių