Įmonių tantjemos gali būti prilygintos dividendams ir apmokestintos

Įmonių valdybų nariams šiemet buvo išmokėta daugiau tantjemų nei paprastai, nes sumažėjo šioms išmokoms taikomi mokesčių tarifai.

Mokesčių ekspertai pabrėžia, kad lazdos perlenkti negalima, nes mokesčių inspekcija šias išmokas gali priskirti dividendams ar darbo užmokesčiui ir apskaičiuoti didesnį mokestį, rašo "Verslo žinios".

"Fidexpertos" savininkė, mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė sakė, kad mokesčių inspekcija gali paprašyti sumokėti šiuos sutaupytus mokesčius, jeigu įmonės negalės įrodyti, kad tokios tantjemos valdybos nariams buvo mokamos ir ankstesniais metais.

Jeigu buvo siekiama tik pasinaudoti palankesniu apmokestinimo režimu, vadovaujantis Mokesčių administravimo įstatymo 69 straipsniu, Valstybinė mokesčių inspekcija gali pritaikyti turinio viršenybės prieš formą principą ir tokias išmokas priskirti dividendams.

2011 metais bendra su darbo santykiais susijusių pajamų mokesčių našta siekia 42 proc., premijų iš pelno - 45 proc., dividendų - 32 proc., o tantjemų-15 procentų.

Rizika sulaukti mokesčių inspektorių dėmesio didėja, kai dividendai, kurie iki tol nuolat buvo mokami akcininkui, pakeičiami tantjemomis; kai metinės premijos iš pelno pakeičiamos tantjemomis; kai dalis darbo užmokesčio pavirsta tantjemomis.

Statybų bendrovė Panevėžio statybos trestas (PST) ir pieno perdirbimo "Rokiškio sūris", kurių akcijomis prekiaujama "Nasdaq Omx" Vilniaus biržoje, dividendams skyrė mažiau lėšų nei valdybos narių ir darbuotojų išmokoms.

PST dividendams skyrė 1,1 mln. litų, o tantjemoms - 2 mln. litų, "Rokiškio sūris" išmokėjo 3,6 mln. litų dividendų, o įmonės vadovų ir darbuotojų išmokoms skyrė 4,9 mln. litų. "Žemaitijos pienas" tantjemoms ir darbuotojų išmokoms skyrė 1,5 mln. litų.


Šiame straipsnyje: dividendaifinansai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių