Įmonių su areštuotu turtu mažiau, tačiau iki prieškrizinio lygio dar toli (papildyta)

Įmonėms įregistruotų turto areštų skaičius mažėjo 11 mėnesį iš eilės ir pasiekė prieškrizinį lygį. Tačiau įmonių, kurioms taikomas turto areštas, skaičius išlieka dvigubai didesnis palyginti su 2008-ųjų pradžia. Padėtis taisosi statybos ir pramonės sektoriuose, blogėja - paslaugų ir prekybos įmonėse.

Pastarųjų keletos metų turto areštų statistiką versle išanalizavusios skolų išieškojimo įmonės "Creditreform Lietuva" duomenimis, per pastaruosius metus mažėjo tiek pačių turto areštų įmonėms skaičius, tiek ir įmonių, kurioms buvo įregistruotas bent vienas turto areštas, skaičius.

Turto areštų versle skaičius piką buvo pasiekęs praėjusių metų kovo mėnesį. Tuo metu šalyje buvo įregistruota beveik 4,5 tūkst. turto areštų. Įmonių, turėjusių areštuoto turto, skaičius taip pat buvo rekordinis ir siekė apie 2,3 tūkst. Tačiau šių metų sausio mėnesį šie skaičiai buvo sumažėję atitinkamai iki 1,4 tūkst. ir 1,2 tūkst.

Kaip pažymėjo "Creditreform Lietuva", vien per 2009 m. gruodžio-2010 m. sausio laikotarpį įregistruotų turto areštų skaičius sumažėjo 23 proc., įmonių su turto areštu skaičius sumažėjo 19 proc.

Pasak pranešime cituojamo "Creditreform Lietuva" direktoriaus pavaduotojo Romualdo Trumpos, mažėjimo tendencijas lemia keli pagrindiniai veiksniai: tai senkančios galimybės spręsti mokumo problemas areštuojant bendrovės turtą, sumažėjęs vienai įmonei tenkančių turto areštų skaičius bei per praėjusius metus sumažėjusios pardavimų ir atidėtų mokėjimų apimtys.

Vis dėlto įmonių su turto areštu skaičius šiuo metu išlieka dvigubai didesnis negu negu prieš ekonomikos krizę. Šių metų sausį tokių įmonių buvo 1,2 tūkst., o prieš dvejus metus - 675.

R.Trumpa atkreipė dėmesį, kad sparčiai mažėja turto areštų skaičius statybos ir kelių transporto įmonėse, nors šiuose sektoriuose turto areštų dalis palyginti su kitomis veikiančiomis įmonėmis išlieka didžiausia. Įžvelgiama stabilizacijos požymių ir pramonės sektoriuje.

Tačiau 2010-ųjų pradžioje padėtis pablogėjo IT ir interneto, įdarbinimo paslaugų ir azartinių lošimų sektoriuose, o tarp įmonių, kurioms per sausį pirmą kartą buvo įregistruoti turto areštai, atsidūrė daugiau paslaugų, maitinimo ir prekybos bendrovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių