Įmonių pajamos didėjo, o pelningumas mažėjo

Šių metų antrąjį ketvirtį šalies įmonių pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas sudarė 55,6 mlrd. litų pajamų. Tai ketvirtadaliu daugiau nei praėjusių metų antrąjį ketvirtį ir 15 procentų daugiau nei šių metų pirmąjį ketvirtį. 

Statistikos departamento atlikto įmonių finansinių rodiklių tyrimo duomenimis, įmonės per ketvirtį uždirbo 4 mlrd. litų ikimokestinio pelno, kuris, palyginti su 2007 m. antruoju ketvirčiu, padidėjo 3 procentais. Nekilnojamojo turto, nuomos ir kitos verslo veiklos įmonėse pelnas padidėjo 1,6 karto, pramonės - 7 procentais. Tuo tarpu viešbučių ir restoranų bei transporto įmonių pelnas sumažėjo daugiau kaip 40 procentų, pašto ir telekomunikacijų įmonių - 24, statybos - 19, energetikos -16, prekybos - 4 procentais.  

Antrąjį ketvirtį vidutinis įmonių pelningumas, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo ir sudarė 7,2 procento. Pelningiausios buvo nekilnojamojo turto, nuomos ir kitos verslo veiklos (36 proc.), pašto ir telekomunikacijų (17 proc.) įmonės. Statyboje vidutinis pelningumas siekė 8 procentus, pramonės įmonėse - 6, transporto ir prekybos - 4, energetikos - 1 procentą.           

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies įmonės gavo beveik 104 mlrd. litų pajamų, tai 26 procentais daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Daugiausia pajamų gavo prekybos ir pramonės sektoriai. Ikimokestinis pelnas siekė 6,5 mlrd. litų, tai 2 procentais daugiau nei pernai.

Daugiausia jo, maždaug vienodomis dalimis (apie ketvirtadalį), teko nekilnojamojo turto, nuomos ir kitos verslo veiklos, prekybos ir pramonės įmonėms. Vidutinis įmonių pelningumas sumažėjo nuo 7,8 iki 6,3 procento.     



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių