Įmonės vėl skaičiuoja pelną

Sunkmetį išgyvenusios įmonės gerina finansinius rezultatus. Antrąjį 2010 m. ketvirtį įmonės dirbo pelningiau nei pirmąjį, skelbia Statistikos departamentas.

Statistikos departamento atliekamo nefinansinių įmonių finansinių rodiklių tyrimo duomenimis, 2010 m. antrąjį ketvirtį šalies įmonių pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas sudarė 39,1 mlrd. litų. Tai 6 proc. daugiau nei praėjusių metų antrąjį ketvirtį ir 15 proc. daugiau nei pirmąjį šių metų ketvirtį.

Antrąjį šių metų ketvirtį įmonių pelnas sudarė beveik 1,4 mlrd. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pelnas padidėjo 2,5 karto, o palyginti su ankstesniu ketvirčiu – 92,3 procento.

Pelningai dirbo daugelio ekonominės veiklos rūšių įmonės. Daugiausia pelno uždirbo didmeninės ir mažmeninės prekybos ir telekomunikacijų įmonės. Labiausiai pelnas padidėjo drabužių siuvimo (123,3 karto) ir metalo gaminių gamybos (10,7 kartų) įmonėse. Kelis ketvirčius dirbusios nuostolingai, antrąjį šių metų ketvirtį pelningai dirbo pastatų statybos ir variklinių transporto priemonių prekybos ir remonto įmonės. Daugiausia nuostolių patyrė elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo ir rafinuotų naftos produktų gamybos įmonės.

Vidutinis įmonių pelningumas sudarė 3,5 proc. (2009 m. II ketv. – 1,4, 2010 m. I ketv. – 2,1 proc.). Pelningiausios buvo žalios naftos ir gamtinių dujų gavybos (43,1 proc.) ir vaistų gamybos (32,5 proc.) įmonės. Nuostolingiausios buvo stacionarinės globos ir slaugos (–89 proc.) ir vandens transporto (–32,4 proc.) įmonės.

Pelningai dirbusių įmonių dalis 2010 m. pirmąjį ketvirtį siekė 58,3 proc. ir buvo didesnė nei praėjusių metų antrąjį (50,2 proc.) ir šių metų pirmąjį (45 proc.) ketvirtį.

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies įmonės gavo 73 mlrd. litų pajamų, o jų ikimokestinis pelnas siekė 2,1 mlrd. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pajamos padidėjo 0,8 procento, o pelnas – 5,2 karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių