Įmonės paprasčiau nurašys beviltiškas skolas

Įmonėms mažėja administracinė našta beviltiškas skolas pripažįstant leidžiamais atskaitymais, mažinančiais apmokestinamąjį pelną.

Administracinė našta mažėja dėl beviltiškų skolų įrodymo ir apskaičiavimo tvarką nustatančių taisyklių pakeitimų (patvirtintų finansų ministrės įsakymu ir įsigaliosiančių artimiausiu metu). Jų esmė - supaprastinti reikalavimai dėl tam tikrų beviltiškų skolų pagrindimo dokumentų.

Vienas svarbiausių taisyklių pakeitimų - padvigubinamos sumos, iki kurių nebus reikalaujama turėti skolų beviltiškumą įrodančius dokumentus ar bus taikoma paprastesnė beviltiškų skolų pripažinimo tvarka.

Be to, įmonėms nebereikės turėti dokumentų, įrodančių smulkių skolų beviltiškumą ir pastangas jas atgauti ir tais atvejais, kai skolingas juridinis asmuo (iki šiol tokia nuostata buvo taikoma tik atvejais, kai skolingas buvo fizinis asmuo).

Taisyklėse taip pat išplėstas privalomų turėti dokumentų alternatyvų ratas. Pavyzdžiui, beviltiškų skolų, susidariusių dėl kitos įmonės bankroto, įrodymui pakaks dokumento, įrodančio likviduotos dėl bankroto įmonės išregistravimą iš juridinių asmenų registro.

Iki šiol tokiu atveju reikėjo turėti arba įsiteisėjusios teismo nutarties likviduoti įmonę dėl bankroto, arba kreditorių susirinkimo nutarimo paskelbti įmonę likviduojama dėl bankroto.

Be to, reikalavimas įmonei turėti dokumentus, įrodančius skolininko mirties ar išregistravimo faktą, nebus taikomas, jeigu mokesčių administratorius tokius faktus galės patikrinti jam prieinamose duomenų bazėse. 

Šie ir kiti taisyklių pakeitimai bus taikomi apskaičiuojant 2010-ųjų ir vėlesnių metų mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną.


Šiame straipsnyje: skolaFinansų ministerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių