Iki šiol doleris brango, kas toliau?

Kelis pastaruosius mėnesius JAV doleris pastebimai ėmė stiprėti kitų valiutų atžvilgiu. Vakar doleris kainavo 2,7 lito, šiandien jis šiek tiek atpigo - iki 2,68 lito. Dolerio brangimui įtakos turėjo kelios priežastys: akcijų rinkų pokyčiai, bazinių palūkanų normos mažėjimas, be to, dolerio brangimas sietinas su neramumumais, vykstančiais pasaulyje.

Neseniai visuomenėje buvo girdimos spėlionės esą dolerio kursas kyla dėl JAV vykstančios prezidento rinkimų kampanijos. Tačiau bankininkai tvirtina, kad sąmokslo teorija, kad ir kokia ji būtų patraukli, šioje vietoje nelabai pritaikoma.

Dolerio kursas pasaulio valiutų atžvilgiu svyruoja, o pastaruoju metu įnirtingai kilo į viršų dėl daug konkretesnių ir objektyvesnių priežasčių.

„Swedbank" banko Lietuvoje Valiutų prekybos skyriaus vadovas Andrius Bakanas portalui dar kartą patvirtino, kad pasaulio ekonomika šiuo metu išgyvena recesiją, todėl natūralu, kad valiutų kursai patiria sukrėtimus. Tačiau viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl doleris brangsta – tai pasaulio akcijų rinkų smukimas žemyn.

„Šiuo metu pastebima didžiulė koreliacija tarp akcijų ir dolerio: jeigu akcijos pinga, tai doleris brangsta. Tikėtina, kad ši sąsaja dar kurį laiką išsilaikys", - komentuoja A.Bakanas.

Antroji priežastis, kodėl doleris brango, - amerikiečiai gerokai apkarpė bazinę palūkanų normą. Pajutusios pirmuosius recesijos požymius, JAV skubiai sumažino palūkanų normą, tuo tarpu Europoje dar turėjo praeiti pusmetis, kol Europos centrinis bankas ėmėsi svarstyti bazinių palūkanų normų mažinimą.

„Ekonomikos krizė nesitęs dešimtmečius. JAV ekonomika atsigaus greičiau nei euro zonos valstybėse, todėl ilgesnėje perspektyvoje tai lems JAV dolerio stiprėjimą. 2009 metais JAV doleris greičiausiai bus brangesnis nei dabar", - teigia A. Bakanas.

DnB NORD specialistų teigimu, prieš prasidedant pasaulio ekonomikų krizei, dolerio palūkanos buvo žemos, todėl verslininkai skolindavosi dolerius ir investuodavo Azijoje, tarkim, į nekilnojamojo turto rinką.

„Kai prasidėjo krizė, visi lūkesčiai apsivertė aukštyn kojom. Tai sukėlė didžiulius pokyčius akcijų rinkose, o doleris pabrango visų valiutų atžvilgiu. Priežastis paprasta - didžiausią galią pasaulio rinkose turi JAV investuotojai, o prasidėjus ekonomikos krizei, jie, galima sakyti, grįžo namo", - aiškino DnB NORD Finansinių produktų pardavimo skyriaus vadovas Artūras Kampanas.

Pasak jo, negalima pamiršti, kad pabrangęs doleris didina Lietuvos įmonių eksporto galimybes į JAV ir tas šalis, kurių valiutos susietos su doleriu.

„Kaip bus su doleriu ateityje, nenoriu prognozuoti. Kol kas visiškai neaišku, kas bus su JAV ekonomika. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių. Amerikiečiai turi naują prezidentą. Kaip Barackui Obamai seksis formuoti administraciją, kokie bus jo pasiūlymai krizei spręsti - visi šie ir dar daugelis veiksnių lems dolerio kursą", - teigė DnB NORD analitikas. 


Šiame straipsnyje: dolerisbrangstapriežastys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių