Iki pasėlių ir žemės naudmenų deklaravimo pabaigos liko 3 savaitės

Balandžio 4 d. Lietuvos ūkininkai pradėjo deklaruoti pasėlius ir žemės naudmenas tiesioginėms išmokoms gauti. Deklaravimas vyksta iki birželio 15 d. Vėluojančiųjų paraiškos bus priimamos ir nuo birželio 16 d. iki liepos 11 d., tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma bus mažinama 1 proc.

Deklaracijos teikiamos gana aktyviai

Šiemet per dieną Lietuvoje deklaracijas pateikia vidutiniškai 2300 šimtai ūkininkų. Pirmadienio (gegužės 23d.) duomenimis, iš viso pasėlius deklaravo apie 82 tūkst. ūkininkų. Tai yra beveik 6 tūkst. daugiau nei tuo pačiu metu 2010 m., tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad šiemet deklaravimas prasidėjo savaite anksčiau nei praėjusiais metais. Iš viso pernai deklaruota daugiau nei 170 tūkst. žemės valdų.

Likus trims savaitėms iki deklaravimo pabaigos (birželio 15 d.), mažiau deklaracijų nei pernai  pateikta Šilutės r. (-278), Plungės r. (-111), Mažeikių r. (-89), Pakruojo r. (-9), Rietavo (-7), Šiaulių m. (-5) ir Trakų r. (-4) savivaldybėse. Druskininkų r. savivaldybėje jau pateikta tiek pat, kiek pernai – 352 paraiškos. O likusiose 54-iose savivaldybėse, lyginant su praėjusiais metais, deklaruota daugiau valdų. Aktyviausiai deklaruojama Šilalės raj. savivaldybėje.

Šiemet atsirado daugiau deklaravimo taškų

Kaip ir ankstesniais metais ūkininkai pasėlius ir žemės naudmenas deklaruoti gali savarankiškai per elektroninę bankininkystę bei nuėję pas savivaldybės specialistą. Tačiau šiemet atsirado dar viena papildoma galimybė – deklaruoti pasėlius Lietuvos žemės ūkio konsultacijų tarnybos (LŽŪKT) rajonų skyriuose. Naujovė įdiegta, siekiant patogumo ūkininkams ir geresnės deklaravimo kokybės. Atsiradus papildomiems taškams, savivaldybėse mažės spūsčių bei eilių. Be to, deklaruojantys LŽŪKT ūkininkai gali konsultuotis ir kitais jiems aktualiais klausimais.

Teikdami deklaracijas ūkininkai gali kreiptis dėl paramos

Siekiant patogumo ūkininkams, kartu su žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaracija galima prašyti ir paramos pagal šias Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemones:

„Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ (mažiau ūkininkauti palankios vietovės);

„Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ (žemės ūkio paskirties žemėje;

“Natura 2000 išmokos“ (miškų teritorijose);

„Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“;

„Miškų aplinkosaugos išmokos“;

Atskirosios tiesioginės išmokos už baltąjį cukrų;

Parama pagal schemą „Parama už braškes ir avietes, skirtas perdirbti“.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių