Ignalinos AE panaudoto branduolinio kuro saugyklos užbaigimas atidėtas iki 2012-ųjų sausio

Rusijos kapitalo bendrovė "Nukem Technologies" numatytu laiku nebaigė statyti ir įrengti laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos nebeveikiančioje Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) - jos naudojimo laikas atidėtas iki 2012 metų sausio.

Ignalinos AE pranešė, kad dėl projekto vėlavimo patiria didžiulių nuostolių, kurie susidaro, nes 2-ojo bloko reaktoriuje ir abiejų blokų baseinuose tebėra laikomas kuras.

"Kovo 28 dieną turėjusi būti baigta projekto B1 statybinė dalis dėl rangovo įsipareigojimų nesilaikymo vėl nukeliama", - pranešė jėgainė.

2010 metų pabaigoje turėjusi būti baigta saugyklos statybos dalis anksčiau buvo atidėta iki šių metų kovo pabaigos.

Skaičiuojama, kad šiuo metu yra pagaminta 98 proc. laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos įrangos ir 91 konteineris, atlikta 22 proc. gamyklinių bandymų ir 85 proc. statybos darbų.

Panaudoto kuro iškrovimą iš 1-ojo energijos bloko į naują laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą planuojama baigti 2015 metais, iš 2-ojo energijos bloko - 2016 metų pradžioje.

Vėlesnis kuro iškrovimo iš 2-ojo energijos bloko terminas yra susijęs su reikalavimu branduolinio kuro kasetes penkerius metus išlaikyti minėtuose specialiuose baseinuose.

"2-ajame reaktoriuje tebėra laikomas kuras, todėl reaktoriaus saugos lygis negali būti sumažintas, o tai reiškia, kad neįmanoma sumažinti saugos sistemų skaičiaus ir jų eksploatavimo kaštų. Kuro iš reaktoriaus iškrovimas leis žymiai sumažinti saugos sistemų skaičių, tai yra jų eksploatavimo kaštus, kurie nemažės tol, kol baseinuose bus kuro", - teigiama IAE pranešime.

"Nukem Technologies" taip pat stato Ignalinos AE kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą (B2/3/4).

Ignalinos atominės elektrinės uždarymas gali kainuoti apie 10 mlrd. litų, o dėl rangovo vėlavimų Ignalinos AE patyrė apie 56 mln. litų nuostolių.


Šiame straipsnyje: Ignalinos atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas  portretas
“We can never say that that could never happen here,” said Anthony R. Pietrangelo, senior vice president and chief nuclear officer at the Nuclear Energy Institute, the industry’s main trade association. “It doesn’t matter how you get there, whether it’s a hurricane, whether it’s a tsunami, whether it’s a seismic event, whether it’s a terrorist attack, whether it’s a cyberattack, whether it’s operator error, or some other failure in the plant — it doesn’t matter.”

ruta

ruta portretas
gal ismokite rasyti informacija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių