Ignalinos AE įmonei „Nukem“ ketina nurodyti realius darbų pabaigos terminus

Stringančiuose Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo projektuose šį rudenį laukiama lūžio.

Rugsėjo pabaigoje bus gautos teisininkų išvados, jos turėtų suteikti Ignalinos AE papildomų svertų, siekiant priversti pagrindinę rangovę Vokietijos kompaniją "Nukem Technologies", vėluojančią įgyvendinti du pagrindinius IAE uždarymo projektus, vykdyti savo įsipareigojimus, rašo "Verslo žinios".

Ignalinos AE generalinis direktorius Osvaldas Čiukšys sakė, kad tarptautinė teisinė kompanija "Taylor Wessing" iki rugsėjo pabaigos išanalizuos "Nukem Technologies" sudarytas sutartis ir pateiks pasiūlymus, kaip sustiprinti jėgainės derybines pozicijas.

O.Čiukšio teigimu, taip pat bus nurodyti nauji realūs vieno iš dviejų pagrindinių projektų - kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) - įgyvendinimo terminai ir siekiama, kad "Nukem" jų laikytųsi.

"Sutartys su "Nukem" sudarytos pagal mums nepalankią britų teisę, tačiau mus konsultuojantys teisininkai jose išgrynins vietas, kuriose mes kaip užsakovai, galime ieškoti papildomų garantų. Galiu tik apgailestauti, kad tokia analizė nebuvo atlikta 2005 metais, prieš pasirašant sutartis su "Nukem", - sakė O.Čiukšys.

Kai bus gautos teisininkų išvados, bus deramasi dėl sutarties su "Nukem" papildymo, jame ketinama nurodyti realius projekto B2/3/4 įgyvendinimo terminus ir su jais susieti "Nukem" mokamas sumas. Pastatyti radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą "Nukem" vėluoja daugiau nei 48 mėnesius. Pasak O.Čiukšio, vertinant dabartinę padėtį, reali komplekso baigimo data - 2012-2013 metai.

"Dabar ne tiek svarbu, kiek mėnesių vėluojama, svarbiausia - nurodyti naujus terminus ir pasiekti, kad rangovas nebevėluotų. To bus siekiama susiejant "Nukem" mokėtinas lėšų sumas su tam tikromis tarpinėmis ir galutinėmis darbų atlikimo datomis", - aiškino Ignalinos AE vadovas.

Kito IAE uždarymo projekto, laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (Bl), kurią pastatyti vėluojama beveik trejus metus, sutarties papildymas buvo pasirašytas praėjusiais metais, pagal jį projekto užbaigimo data - 2011 metų liepa.


Šiame straipsnyje: IAEOsvaldas Čiukšys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių