Ieškomiausi – projektų vadybininkai ir analitikai

Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įmonės, kurios šiuo metu ieško naujų darbuotojų, labiausiai žvalgosi į projektų vadybininkus ir analitikus, atitinkamai 22 ir 18 proc. įmonių.

Mažiausią paklausą šiame sektoriuje šiandien turi finansų bei personalo valdymo ir rinkodaros specialistai darbui Lietuvos rinkoje, rodo asociacijos „infobalt“, vienijančios 110 IRT įmonių, narių apklausa.

15 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad jiems trūksta pardavimo vadybininkų, 9 proc. – eksporto vadybininkų, 7 – rinkodaros specialistų darbui su užsienio rinkomis. Nei viena asociacijai priklausanti IRT įmonė nenurodė šiuo metu ieškanti personalo valdymo ir finansų valdymo specialistų.

„Dauguma IRT sektoriaus įmonių savo ateitį sieja su eksporto rinkomis, todėl, lyginant su ankstesniais metais, jaučiame išaugusį ir atitinkamų specialistų poreikį – analitikų ir eksporto vadybininkų. Šių specialistų poreikis turėtų dar labiau išaugti Ūkio ministerijai patvirtinus eksporto skatinimo programą, - teigė „Infobalt“ eksporto komiteto vadovas Aidas Kavaliauskas. – Situacija vidaus rinkoje primena 1991 metų Rusijos krizę, kuomet įmonės turėjo du pasirinkimus – arba perorientuoti savo veiklą, arba pasitraukti iš rinkos. Sunku įsivaizduoti Lietuvą, kaip aukštųjų technologijų šalį, kurios IRT kompanijos nesugebtų įeiti į užsienio rinką“.

Renkantis darbuotojus, darbdaviai nurodė atsižvelgiantys į tris pagrindines darbuotojo savybes, būtinas sėkmingam darbui IRT srityje – tai analitinius sugebėjimus, planavimo įgūdžius bei gebėjimą vienu metu dirbti su keliais projektais. 7 proc. apklaustųjų kaip vieną svarbiausių darbuotojų įgūdžių nurodė gebėjimą dirbti su užsienio rinkomis. 84 proc. apklaustų įmonių teigė į savo kolektyvą praktikai priimančios universitetų studentus.

Patį praktikos procesą bei jo duodamus rezultatus respondentai įvertino vidutiniškai, atitinkamai 5,9 ir 5,6 balo iš dešimties galimų. Įmonės, kurios nepriima praktikantų arba yra atsisakiusios šio proceso, kaip vieną didžiausių problemų įvardino studentų kvalifikacijos trūkumą darbui su sudėtingais projektais. Šiuo metu Lietuvoje dirba maždaug 30.000 informacinių ir ryšių technologijų specialistų. 2008 m. IRT sektoriaus indėlis į Lietuvos BVP sudarė daugiau kaip 10 mlrd. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių