Ieškoma paskolas už mažesnes palūkanas studentams teiksiančių bankų

Ieškoma kitų bankų, kurie galėtų teikti valstybės remiamas paskolas studentams, teigia švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Anot jo, naujai rasti kreditoriai galėtų pasiūlyti studentams patrauklesnes palūkanas.

Liepos pradžioje buvo skelbta, kad jau atrinkti keturi bankai, kurie teiks šias valstybės garantuojamas paskolas. Valstybė numato garantuoti iki 100 mln. litų tokių paskolų. Tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo G.Steponavičiaus žadamą palūkanų normą litais - anksčiau žadėjęs 6 proc., vėliau jis užsiminė apie 11 proc.

Penktadienį po susitikimo su universitetų rektoriais ministras žurnalistams tvirtino, kad ieškoma naujų bankų, pasiūlysiančių mažesnes palūkanas.

„Šiandien bendra komisija Finansų ministerijos, kur ir mes dalyvaujame, nusprendė šaukti naują konkursą bankų atrankai ir iki kitos savaitės vidurio bankai turi pateikti naujus pasiūlymus. (...) Manau, kad tos sąlygos bus geresnės nei dabartinės ribos - manau, kad tiek eurais palūkanos bus mažesnės nei keturi procentai, tiek litais“, - sakė G.Steponavičius.

Anot jo, bankai turėtų būti atrinkti per artimiausias dvi savaites, o paskolas norintys gauti studentai esą turėtų būti pradėti registruoti rugpjūčio 20-ąją. Ministras tikino su universitetų rektoriais sutaręs, kad dėl galimai vėluosiančio paskolų sistemos starto paskolas imančiųjų studentų įmokų už mokslą mokėjimo terminai turėtų būti atidėti.

Planuojama, kad paskolą studentai galės gauti litais arba eurais. Kaip skelbta, kintamų palūkanų dydis priklausytų nuo palūkanų bazės dydžio kitimo ir banko maržos, kuri būtų ne didesnė nei 3 proc. Finansų ministerijos duomenimis, šiuo metu už paskolas litais reikėtų mokėti 11,44 proc., eurais - 4,03 proc. palūkanų.

Šiuo metu iš 50 tūkst. aukštųjų mokyklų pirmakursių visą studijų kainą moka daugiau kaip pusė, 12 tūkst. studentų visą mokslų kainą padengia valstybė. Ateinančiais mokslo metais, ministerijos teigimu, valstybė studijas visiškai finansuos maždaug 21 tūkst. universitetų bei kolegijų pirmakursių. 


Šiame straipsnyje: paskolos studentams

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaidas

Vaidas portretas
Studentai gaudavo iki šiol paskolas, kurių palūkanos - vos keli procentai. Tiesa, paskolų davėjas - valstybė. Bet jau bent reikėtų išlaikyti panašias sąlygas. Dabar tai bankai tik pasipinigauti nori. Šiaip ar taip, toks požiūris vienadienis - paskui visai neliks jaunimo

R. DAUGUVIETIS

R. DAUGUVIETIS portretas
Jaunime. Jei tik galit, nelįskit į banko kišenę. Perskaitykit Roberto Kiyosaki knygą "Pinigų srauto kvadrantas". Atsivers akys apie bankų tikrą veidą. Gaila, man jos nepasiūlė prieš du metus.

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuva bankrutuoja. Įmesti į rinkos mėsmalę, mūsų universitetai bankrutuoja taip pat. Neįmanoma pasiruošti rimtoms studijoms ir rimtam darbui, murdantis tokioje košėje. Jeigu Tu gali dirbti, Jeigu Tu sugebi mokytis, Jeigu pasiilgai gyvenimo be kubilių ir steponavičių melo, - Rimtai apsvarstyk Tavo darbo ir studijų galimybes užsienyje. Tik kvailiai mano, kad sėdėti prie sudužusios geldos Lietuvoje, yra geriau, negu pilnavertiškai dirbti pasaulyje. Paėmusieji paskolas eurais labai nukentės lito devalvavimo atveju. Juk pajamos Lietuvoje yra gaunamos litais, todėl atiduoti skolas bus neįmanoma visą likusį gyvenimą. Todėl didelės palūkanos litais tiesiog verčia jaunimą palikti Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių