I.Degutienė paragino kaimynus prisidėti užtikrinant saugią branduolinės energetikos plėtrą

Europos Sąjungos (ES) narių parlamentų vadovų konferencijoje Briuselyje dalyvaujanti Seimo pirmininkė Irena Degutienė pirmadienį paragino kaimynines valstybes siekti, kad plėtojant atominę energetiką būtų laikomasi itin griežtų saugumo reikalavimų ir tarptautinių normų.

Tai Seimo pirmininkė sakė Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų pirmininkų susitikime kalbėdama apie energetinio saugumo problematiką Baltijos jūros regione, praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

"Lietuvai ypač didelį nerimą kelia Rusijos ir Baltarusijos planai statyti atomines elektrines prie pat mūsų valstybės sienų. Baltarusijoje planuojama statyti jėgainė būtų nutolusi nuo sostinės Vilniaus tik 50 kilometrų, o Kaliningrade statoma atominė elektrinė - tik apie 100 kilometrų nuo trečio didžiausio Lietuvos miesto, Klaipėdos", - konferencijoje sakė I.Degutienė.

Seimo pirmininkė pažymėjo, kad Lietuva jau daug kartų ragino ir kvietė Baltarusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir pateikti informaciją apie planuojamas statybas, tačiau, anot jos, deramo atsako taip ir nesulaukė.

"Lietuva ir toliau reikalaus, kad Baltarusija atsakytų į visus klausimus ir pateiktų išsamią informaciją, susijusią su galimu būsimosios atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimu. Juk tai numato ir galiojantys tarptautiniai susitarimai bei konvencijos", - sakė I. Degutienė, ragindama ir kitas ES valstybes prisidėti prie Lietuvos siekio, kad kaimynystėje būtų plėtojami tik saugūs energetiniai projektai.

ES parlamentų pirmininkų konferencijoje pirmadienį kalbama apie parlamentinę bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos kontrolę, parlamentų vaidmenį vykdant Europos laisvės, saugumo ir teisingumo erdvės priežiūrą, apie parlamentų, viešosios erdvės ir žiniasklaidos santykį.

Antradienį ES parlamentų pirmininkai diskutuos apie finansų krizę Europoje ir jos poveikį nacionaliniams biudžetams bei euro stabilumą.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Valiukas

Valiukas portretas
Čia klausimas ne apie poveikį aplinkai normalios eksploatacijos metu. Dėl to tikriausiai problemų nebus. Problema kita: kaip toji AE elgsis galimos avarijos atveju, kokia bus jos saugumo atsarga.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių