I.Degutienė nusišalino nuo „Snoro“ komisijos svarstymo (papildyta)

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pranešė nusišalinanti nuo klausimo dėl „Snoro“ laikinosios tyrimo komisijos sudarymo.

Pirmadienį vykstančioje neeilinėje Seimo sesijoje svarstomas klausimas, ar opozicijos siūlymu sudaryti laikinąją komisiją, kuri ištirtų banko „Snoras“ bankroto aplinkybes.

Posėdžio pradžioje žodis suteiktas I.Degutienei.

Ji pranešė dar praėjusių metų gruodį Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko prašymu sukvietusi Seimo frakcijų seniūnus išklausyti šio pareigūno nuogąstavimų dėl galimo „neatsakingo politikavimo, jeigu tokia komisija būtų sudaryta“. Seimo pirmininkė pateikė Latvijos pavyzdį, kur neseniai žlugus „Snorui“ priklausančiam „Krajbankui“ nesibaigiant politikavimui kilo panika dėl „Swedbanko“ patikimumo.

„Įvertindamas labai jautrią situaciją Latvijoje ir Lietuvoje, banko valdybos pirmininkas prašė komisijos atsisakyti arba nukelti į pavasario sesiją. Aš, kaip ir valdančioji dauguma, atsižvelgėme į šiuos nuogąstavimus bei įvairias kitas aplinkybes, todėl nepritarėme komisijai“, - aiškino I.Degutienė.

„Toks mano nepritarimas komisijai nereiškė, kad kažką noriu slėpti ar varžyti parlamentinę kontrolę – maniau, kad iškilusius visuomenėje klausimus, susijusius su bankų priežiūra ar kitomis „Snoro“ bankroto aplinkybėmis, galima tirti ir nuolat veikiančiose Seimo struktūrose – komitetuose ir komisijose ir toks tyrimas sukeltų mažiau nereikalingų aistrų“, - kalbėjo ji.

Tačiau Seimo pirmininkė apgailestavo, kad po tokios valdančiosios koalicijos pozicijos pareiškimo „prasidėjo „raganų medžioklė“. „Ji nutaikyta į mane ir į mano šeimą. Opozicijos atstovas Algirdas Butkevičius, neteisėtai gavęs iš „Snoro“ banko dokumentus, nenunešė jų prokurorams, o toliau neteisėtai jais disponavo, ėmė jais šantažuoti valdančiąją daugumą, kad ši sudarytų laikinąją komisiją“, - kalbėjo I.Degutienė.

A.Butkevičius pareiškė turįs dokumentus, neva įrodančius, kad I.Degutienės sūnui priklausanti privati įmonė galėjo „Snore“ turimu indėliu neteisėtai padengti tame pačiame banke turėtą kreditą.

„Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis ėmė reikalauti, kad neteisėtai paviešinčiau vienos įmonės finansinius vidinius dokumentus ir taip pažeisčiau įstatymą“, - pridūrė Seimo pirmininkė.

„Reaguodama į sąmoningai keliamą politinę sumaištį sausio 20 dieną kreipiausi į Generalinį prokurorą, prašydama pagaliau perimti iš A.Butkevičiaus tuos neteisėtai gautus ir platinamus dokumentus ir ištirti tos informacijos ar dezinformacijos pagrįstumą, dokumentų patikimumą, jų gavimo aplinkybes ir išsiaiškinti, kodėl jie iškart nebuvo pateikti prokuratūrai, o platinami per žiniasklaidą. Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad tik po šio mano kreipimosi į prokuratūrą A.Butkevičius nunešė juos ten, kur turėjo nešti tik gavęs – į teisėsaugos institucijas“, - sakė ji.

Todėl, „matydama, kad opozicijos kurstomos aistros ir toliau gali būti aitrinamos“, Seimo vadovė praėjusį penktadienį paragino valdančiosios daugumos narius balsuoti už laikinosios „Snoro“ komisijos sudarymą.

„Nenorėdama, jog naudojantis manimi ir toliau būtų keliamas politinis nestabilumas bei atsižvelgdama į Seimo statuto normas, nusišalinu nuo bet kokio dalyvavimo šiuo klausimu: posėdžio pirmininkavimo, balsavimo ir pasisakymų“, - pabrėžė I.Degutienė.

Ji paragino V.Mazuronį ir A.Butkevičių taip pat nusišalinti nuo „Snoro“ komisijos sudarymo svarstymo.

Tačiau nei vienas iš šių dviejų opozicijos politikų nesutiko to padaryti. „Nematau jokio reikalo nusišalinti“, - pareiškė V.Mazuronis.

Prasidėjusioje neeilinėje Seimo sesijoje pirmadienį svarstomas vienintelis klausimas – ar sudaryti „Snoro“ bankroto aplinkybių tyrimo komisiją ir kokius klausimus jai užduoti, jeigu sutikti su jos sudarymu.


Šiame straipsnyje: Snoraskomisija dėl Snoro

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA JAU

NA  JAU portretas
JUOKAS IMA IS PASAKYMO ,,DEGUTIENE NEDALYVAUS ,,SNORO,, KOMISIJOS SVARSTYME . NA TAI JAU TAS PATS . KAD TEISIAMASIS NEDALYVAU TEISEJU KOMISIJOJ SVARSTANT KIEK JAM DUOS METU CYPES , O GAL DABAR JAU LIETUVOJ TAIKOMA TOKIA PRAKTIKA.

SAJUDINE GAUJA I KALEIMA

SAJUDINE GAUJA I KALEIMA portretas
TIK SU RUSIJA IR BALTARUSIJA LIETUVOS ATEITIS, MES SU RUSAIS BROLIAI IR TURIME BUTI KARTU! SITO BIJO TIK SAJUDINIAI isverstaskuria, KURIE APVOGE, APGAVO IR PAZEMINO LIETUVOS ZMONES. SAJUDZIO NUSIKALTELIUS - I KALEIMA! KAM NEPATINKA- VON IS LIETUVOS! Jurijus Subotina

Garbė ir orumas

Garbė ir orumas portretas
Lietuvos banke niekada nebūdavo pašalinių žmonių. Šiuo metu bankai pavirto halėmis. Todėl gyvenimą reguliuoja rizika ir baimė. Dėl netvarkos visiems baisu ir nemalonu.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių