I.Degutienė: kratos „Lietuvos dujose“ - adekvati EK reakcija

Lietuvos Seimo pirmininkė teigia neturinti daugiau informacijos apie Konkurencijos tarybos atliktą patikrinimą bendrovėje „Lietuvos dujos“, tačiau ji teigia mananti, kad tai buvo adekvati Europos Sąjungos pareigūnų reakcija, Lietuvai siekiant mažesnės Rusijos koncerno „Gazprom“ tiekiamų dujų kainos. Irena Degutienė teigia įžvelgianti gerą naujieną, kad Lietuva gaus atsakymą iš Briuselio.

„Matyt, yra pagrindo tokiam tyrimui pradėti, tuo labiau kad mes apie dujų monopolininkų kainas puikiai žinome ir ta tema ne kartą esame kreipęsį į Europos Tarybą ir Europos Komisiją, ir aš asmeniškai visuose susitikimuose tarp Parlamento pirmininkų Europos Sąjungos valstybių šitą klausimą keliu - Lietuva yra Europos Sąjungos narė, ir mums negali būti skirtingos kainos arba kainos tiek užkeltos, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, tiekiant iš “Gazprom„ dujas. Manau, kad reakcija yra adekvati ir labai gerai, kad turėsime atsakymą“, - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė I.Degutienė.

Ji sakė neturinti daug informacijos apie atliktas kratas ir žadėjo tuo pasidomėti daugiau.
TV3 televizija paskelbė, kad „Lietuvos dujose“ antradienį apsilankę Konkurencijos tarybos atstovai padarė kratas, iš kompiuterių paėmė informaciją. Šią žinią trečiadienį patvirtino ir pati įmonė.

Patikrinimai dėl galimų konkurencijos pažeidimų maždaug dvidešimtyje dujų sektoriaus įmonių antradienį atliktos dešimtyje Europos Sąjungos (ES) šalių,daugiausia - Vidurio ir Rytų Europoje, pranešė Europos Komisija. Pasak jos, patikrinimai atlikti dėl įtarimų, jog buvo pažeistos konkurencijos taisyklės.

Lietuvos Vyriausybė koncerną, kuris yra ir vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai, dėl galimo piktnaudžiavimo yra apskundusi Europos Komisijai. Kreipdamasi į Europos Komisija, Energetikos ministerija reikalauja įpareigoti „Gazprom“ taikyti skaidrią, sąžiningą bei nediskriminacinę gamtinių dujų tiekimo politiką.

Lietuvos skundas buvo perduotas Europos Komisijos Konkurencijos direktoratui, kuris pradėjo tyrimą, tačiau komentarų apie jo eigą neteikia.
Energetikos ministerija siekia, kad Lietuvai taikomas gamtinių dujų tiekimo sąlygas lemtų tik ekonominiai argumentai. Kartu tikimasi, jog Europos Komisijos dėmesys šiai problemai apsaugos Lietuvą nuo tolesnio ekonominio spaudimo bei leis šaliai įgyvendinti strateginę dujų sektoriaus pertvarką pagal trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus.

Įgyvendindama trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus Lietuva ketina per dvejus metus pertvarkys dujų ūkį - atskirti "Lietuvos dujų" tiekimo, skirstymo ir perdavimo veiklas ir įkurti atskiros įmonės. Numatoma, kad perdavimo tinklus, arba magistralinius dujotiekius savo nuosavybėn perims valstybė arba ji turės kontrolinį akcijų paketą.
Anksčiau Europos Komisija yra taikiusi griežtas sankcijas trečiųjų šalių įmonėms, piktnaudžiavusioms dominuojančia padėtimi. Pavyzdžiui, 2009 metais EK už piktnaudžiavimą JAV informacijos technologijų bendrovę „Intel“ nubaudė 1,06 mlrd. eurų bauda.

Lietuva taip pat siekia, kad Europos Komisijos atstovai dalyvautų derybose su „Gazprom“ dėl Lietuvai tiekiamų dujų kainos.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas rugpjūtį teigė, jog Europos Sąjungos atstovų dalyvavimo siekiama, kad derybos vyktų „pakankamai priimtinai“. Lietuva yra gavusi Europos Sąjungos energetikos komisaro Gunterio Oettingerio patikimą, kad Europos Komisijos atstovai dalyvaus derybose kaip trečia šalis.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vasarą Vilniuje pareiškė nematanti galimybių susitarti su „ Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų Lietuvai, nes, pasak jos, „ Gazprom“ kainos turi „politinį charakterį, ne ekonominį“.


Šiame straipsnyje: Lietuvos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių