I.Degutienė imasi iniciatyvos apmokestinti jachtas ir brangakmenius

Pensininkams duotą pažadą atkurti sumažintas pensijas įvykdyti būtina, todėl reikėtų įvesti vadinamuosius prabangos mokesčius, į privačius pensijų fondus kitąmet nepervesti 2 proc. iš „Sodros“ ir įvesti progresinius mokesčius. Tokį kitų metų išlaidų mažinimo ir pajamų didinimo planą teikia Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Antradienį ji pranešė sudarysianti darbo grupę, kuri turės parengti būtinus įstatymų projektus ir pakeitimus. Jie balsuoti Seimui bus pateikti drauge su kitų metų biudžetu.
I.Degutienės teigimu, norint šį darbą galima padaryti ir per parą.

„Po vakar Vyriausybės pasitarimo pas mane buvo susirinkusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovybė, aptarėme situaciją. Tikrai mūsų netenkina toks Vyriausybės sprendimas, kad nebūtų grąžinamos pensijos ir nevykdomas įsipareigojimas pensijas grąžinti nuo 2012 metų sausio 1 dienos“, - žurnalistams Seime sakė parlamento vadovė.

„Turime parodyti solidarumą. Taupymas turi būti ne skurdžiausiai gyvenančių žmonių sąskaita - reikia įvesti prabangos mokesčius - nekilnojamojo turto, brangių automobilių, jachtų, brangakmenių mokesčius. Tokiu keliu eina visos į krizę patekusios ES valstybės“, - teigė I.Degutienė.

Anot jos, kitas pajamų šaltinis - lėšų pervedimas į privačius pensijų fondus.

„Šiandien esant tokiai situacijai turbūt tikrai nieko neatsitiks, jeigu metus nepervesime į privačius pensijų fondus 2 proc. iš “Sodros„ biudžeto. Tai sudaro beveik 400 mln. litų. Tai beveik ta suma, kurios šiandien reikia pensijoms atstatyti“, - dėstė Seimo pirmininkė.

„Taip pat yra minčių vėl grįžti prie progresinių mokesčių skaičiavimų. Aišku, ta problema gali užtrukti šiek tiek ilgiau“, - vardijo ji.

Kaip dar vieną pajamų šaltinį Seimo vadovė nurodė Kelių fondą.

„Ar iš tikrųjų, jeigu visus vieškelius Klaipėdos rajone šiemet neišasfaltuosime Kelių fondo lėšomis, ar nuo to kas nors Lietuvos piliečio gyvenime pasikeis? Niekas nepasikeis. O Kelių fondo lėšos yra pakankamai didelės, per milijardą litų. Jeigu iš to Kelių fondo sutaupytume kad ir 200-300 mln. litų, juos galėtume tikrai skirti žmogiškiesiems poreikiams, o ne į asfaltą sudėsim pinigus, kuriuos, beje, ir paskaičiuoti sunku“, - aiškino I.Degutienė.

Anot jos, ir Aplinkos ministerijos finansuojamos programos neturi „žmogiškojo faktoriaus“.

„Nenuvažiuos į vieną egzotišką kelionę, stažuotę, vėl galima sutaupyti pinigų“, - svarstė parlamento pirmininkė.

I.Degutienė pranešė antradienį ketinanti sudaryti darbo grupę iš Biudžeto ir finansų, Socialinų reikalų ir darbo komitetų narių konservatorių, įtraukiant ir opozicinių frakcijų atstovus, kad skubiai būtų parengti minėti įstatymų projektai.

„Pažadus, kuriuose esame davę pensininkams, privalome ir vykdyti, nes žmonėms ir taip sudėtinga situacija, ypač vyresnio amžiaus, kurių vienintelis pragyvenimo šaltinis - pensijos. Tuo metu yra žiemos periodas ir šilumos, ir elektros kainos auga. Mes pakertame bet kokį pasitikėjimą valdžia ir įstumiame į didesnį nepriteklių negu šiandien yra“, - apie Vyriausybės sprendimą kalbėjo I.Degutienė.

Paklausta, ar nemato grėsmės valdančiajai koalicijai dėl jos pasiūlymų, I.Degutienė pareiškė, kad liberalai turi prisiimti atsakomybę, o Seime įstatymus galima priimti ir be jų balsų.

„Jeigu Liberalų sąjūdis ar liberalcentristai nepritaria nekilnojamojo turto mokesčiui, jie niekada nepritarė, tai ir nepritars, tačiau be jų Seime yra kitos frakcijos, kurios pritaria. Jų balsų gali ir nebūti, bet jie turi prisiimti atsakomybę už padėtį valstybėje, nežiūrint savo partinių interesų, o žiūrint valstybės interesų“, - kalbėjo Seimo vadovė.

Vyriausybė antradienį nusprendė, kad kitąmet norint išlaikyti ne didesnį kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų deficitą, dėl perpus sumažintos ekonomikos augimo prognozės biudžeto projekte atsiradusį beveik 1 mlrd. litų pajamų trūkumą reikia dengti 4 proc. mažinant valstybės išlaidas ir tik iš dalies - 50 proc. - atstatant sumažintas pensijas.

Anksčiau Vyriausybė planavo nuo kitų metų sausio 1-osios atkurti praėjusių metų pradžioje sumažintas senatvės pensijas. Tai numatantis įstatymo projektas svarstomas Seime.

Finansų ministerija praėjusią savaitę sumažino 2012 metų BVP augimo prognozę nuo 4,8 proc. iki 2,5 proc., todėl planuojamos kitų metų biudžeto pajamos sumažėjo maždaug 1 mlrd. litų.

Skaičiuojama, kad „apkarpius“ viešojo sektoriaus išlaidas, bus sutaupyta apie 614 mln. litų, o nuo sausio tik iš dalies atstačius pensijas, bendras efektas valstybės biudžetui turėtų siekti beveik 1 mlrd. litų.

Anksčiau svarstyta galimybė 2-3 procentiniais punktais didinti pridėtinės vertės mokestį, tačiau tam pasipriešino valdančiajai koalicijai priklausantys liberalai.


Šiame straipsnyje: biudžetasmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
duoklę (kaip viduramžiais) ---- ,šiais laIKAIS "reketą "--- atiduoda pensininkai -turtingieji dalinasi....

gerai

gerai portretas
gerai,ir ne tik jachtas,bet ir prabangius automobilius

stebetoja

stebetoja portretas
visi kalba apie seimunu pinigus.kodel niekas nepaklausia kokias pensijas gauna seimunai,nes dauguma ju pensininkai?ar ju pensijo kazin sumazintos.tikriausiai kad nepaliestos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių