IAE ir „Nukem Technologies“ nesutarimai nuaidėjo iki Europos Komisijos

Vienas iš dviejų pagrindinių Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektų įstrigo mirties taške, kai generalinė rangovė Vokietijos kompanija "Nukem Technologies" nusprendė vidurvasarį, pačiame darbų įkarštyje, pakeisti subrangovus.

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generalinis direktorius Osvaldas Čiukšys jėgainėje šiuo metu susiklosčiusią padėtį vadina "kritiška". "Nukem Technologies" vėl pareikalavo nukelti projekto B1, laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos, baigimo terminą, rašo "Verslo žinios".

"Jau dabar aišku, kad B1 baigimo data - 2010 metų kovo 28 diena - dėl vėlavimų perkelta iki liepos mėnesio. Mes dėl to esame labai nepatenkinti, todėl reikalaujame, kad visi atsilikimai būtų panaikinti", - sakė O.Čiukšys.

Pasak O.Čiukšio, kiekvienas vėlavimo mėnuo B1 objekte atsieina apie 600 tūkst. - 700 tūkst. eurų. Tuo tarpu "Nukem Technologies" teigia B1 projekto statybas ketinanti baigti iki 2010 metų pabaigos

"Nukem" yra pasirengusi baigti statybas iki 2010 metų pabaigos, kaip numatyta, be jokių vėlavimų. Tai užtikrins IAE galimybę įgyti B1 projekto veiklos licenciją iki 2011 metų liepos, kaip numatyta", - teigė "Nukem Technologies" projektų Lietuvoje direktorius Jeanas Maureris.

Pasak O.Čiukšio, pavojaus signalas dėl stringančių ir nuolat brangstančių darbų IAE buvo paskelbtas birželio 24 dieną Londone vykusios tradicinės Tarptautinės Ignalinos eksploatavimo nutraukimo fondo donorų konferencijos metu.

"Tik dabar tiek Komisija, tiek kiti donorai išgirdo tikrą padėtį dėl netoleruotino IAE uždarymo projektų vėlavimo. Viena, matyti planus popieriuje, kita - apsilankyti objektuose. Visi į susitikimą pakviesti dalyviai pripažino - vėlavimai yra rimti, o "Nukem" deklaruojamos projektų baigimo datos yra nepagrįstos", - sakė IAE vadovas.

"Nukem Technologies" taip pat nusprendė buvusią subrangovę finansinių sunkumų kamuojamą įmonę "Ranga IV" pakeisti Telšių įmone "Vėtrūna". J.Maureris tikino, kad atsisveikinti su "Ranga IV buvo būtina dėl šios įmonės nesugebėjimo vykdyti sutartinius įsipareigojimus. "Vėtrūna", kaip "Nukem Technologies" subrangovė, nuo praėjusių metų pabaigos dirba ir kitame IAE objekte B2/3/4 - radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse.


Šiame straipsnyje: Nukem TechnologiesIAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių