I. Šimonytė: euras Lietuvai būtų naudingas

Estija jau turi eurą, Latvija greičiausiai taps euro zonos nare jau kitąmet. Lietuvai, neturinčiai savarankiško centrinio banko ir įsivedusiai valiutų valdybą, euro aspiracija, buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės teigimu, yra prasminga, rašo portalas 15min.lt.

„Lietuva nėra Lenkija, Lietuva nėra Švedija, Lietuva nėra Jungtinė Karalystė, – kalbėjo buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė. – Lietuva neturėjo niekada savarankiško centrinio banko, nevykdė monetarinės politikos ir negali monetarinės politikos priemonėmis spręsti ūkio problemų. Todėl mūsų požiūris į narystę euro zonoje yra visai kitas, nei tų, kurie sako, kad dar gali truputį palaukti.“

Fiksuotas lito ir euro kursas dar nereiškia lito stabilumo. I.Šimonytės teigimu, šiuo kursu buvo tikima 2007, tačiau jau 2008 metais tikėjimas sugriuvo.

Buvusios finansų ministrės teigimu, jei Lietuva jau dabar turėtų eurą, vargu, ar šaliai iškart būtų pigiau skolintis. Visgi ilgalaikėje perspektyvoje euras yra naudingas.

„Kredito reitingai leistų Lietuvai būti aukštesnėje reitingų kategorijoje. Ilgalaike prasme tai atpigintų Lietuvos skolinimąsi. Mat dabar kai kurios šalys į Lietuvos vertybinius popierius apskritai investuoti negali pagal savo taisykles, nes Lietuva neturi A reitingo“, – sakė I.Šimonytė.


Šiame straipsnyje: eurasIngrida Šimonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Alio

Alio portretas
Klausykite, buvusioji "ministre", kas buvo ar bus LIETUVA, gal ne paciai spresti ir taip garsiai sukalioti... Is kur toks nusiteikimas, kaaa?

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Eurosajuzui šakes, Anglija nori išeiti von, o mes kaip paskutinis durnas Vingių Jonas valiutą įsivesime nuogom šiknom...

info

info portretas
Naikinant litą, naikinama valstybė Lietuva. Todėl sakom ... eurui ne
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių