Į Lietuvos rinką žengia pirmoji užsienio aukštųjų technologijų įmonė

Jungtinių Amerikos Valstijų įmonė „Moog Medical Devices" artimiausiu metu Lietuvoje ketina įkurti modernų mokslinių tyrimų ir technologijų paslaugų bei produktų vystymo centrą Europai. Bendra projekto vertė - beveik 4 mln. eurų. Įgyvendinant projektą bus sukurta 50 naujų darbo vietų.

Investicinius JAV bendrovės planus patvirtinantį ketinimų protokolą pirmadienį pasirašė ūkio ministras Dainius Kreivys.

„Tai pirmoji aukštųjų technologijų investicija Lietuvoje ir labai svarbus investicinis projektas, parodantis, jog Lietuva turi potencialą vystyti aukštą pridėtinę vertę sukuriančias technologijas. Šis projektas padės kurti inovatyvią ekonomiką, paskatins glaudesnį mokslo ir verslo bendradarbiavimą“, - pranešime spaudai cituojamas D. Kreivys.

Planuojama, kad mokslinių tyrimų ir technologijų paslaugų ir produktų vystymo centras įsikurs Vilniuje, mokslo, studijų ir verslo slėnyje „Santara“, čia bus vystoma, gaminama ir aptarnaujama medicininė įranga, kurią kompanija naudoja Europoje.

Bendrovė ketina artimai bendradarbiauti su kitomis slėnyje veikiančiomis kompanijomis. Tikimasi, kad „Santaros“ slėnyje palaipsniui susidarys modernių medicininių technologijų ir biotechnologijų klasteris.

Pasak D.Kreivio, šis investicinis projektas svarbus ne tik tuo, kad tai - pirmoji Ūkio ministerijos pastangomis pritraukta investicija aukštųjų technologijų srityje. „Šia investicija pasaulinė kompanija parodo, kad Lietuva turi daug gerų europinio lygio medicinos technikos specialistų ir kad tai viena iš sričių, kur Lietuva gali turėti ilgalaikį pranašumą“, - įsitikinęs ministras.

Projekto įgyvendinimui bendrovė galės teikti paraišką finansavimui iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bendrąja tvarka. Jokių kitų - nei finansinių, nei mokestinių - paskatų investuotojui nėra teikiama.

Investicijos yra viena svarbiausių ekonomikos varomųjų jėgų, o tiesioginių užsienio investicijų skatinimas yra labai svarbi sunkmečio įveikimo priemonė, numatyta ir Ūkio ministerijos įgyvendinamame Ekonomikos skatinimo plane. Praėjusiais metais Ūkio ministerijos iniciatyva buvo patvirtinti du stambūs investiciniai projektai.

2009-ųjų lapkritį Ūkio ministerija su ispanų metalo apdirbimo kompanija „Sopena Grupo“ pasirašė ketinimų protokolą dėl aukšto lygio aliuminio gaminių fabriko steigimo Alytaus pramoniniame parke. Numatoma, kad pirmąją produkciją fabrikas pagamins jau 2011 metais.

Spalį Lietuvos Vyriausybė pasirašė investicijų sutartį su „Barclays Bank PLC“ dėl „Barclays“ technologijų centro steigimo Vilniuje. Sutartimi „Barclays“ įsipareigojo ne mažiau kaip penkerius metus vykdyti technologijų centro veiklą ir iki 2011 m. pabaigos įdarbinti ne mažiau kaip 250 aukštos kvalifikacijos technologijų specialistų.


Šiame straipsnyje: aukštosios technologijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių