Į biudžetą Lietuvos bankui teks atseikėti 70 proc. savo pelno

Į valstybės biudžetą centrinis Lietuvos bankas kitąmet turės sumokėti 70 proc. šių metų pelno. Iki šiol bankas mokėdavo 50 proc. jo uždirbto pelno.

Seimas posėdyje trečiadienį priėmė atitinkamą Lietuvos banko įstatymo pataisą: už balsavo 101 Seimo narys, o susilaikė vienas parlamentaras.

Planuojama, kad Lietuvos bankas 2010-aisiais į biudžetą perves apie 350 mln. litų pelno. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad šiais metais Lietuvos banko pelnas bus "netradiciškai didelis" ir sieks beveik 500 mln. litų.

Europos centrinis bankas (ECB) bei Lietuvos bankas neprieštaravo tokiam sprendimui.

ECB paskelbtoje nuomonėje sakoma, kad toks sprendimas gali sutrukdyti Lietuvos bankui tęsti atsargos kapitalo formavimo procesą ir pakenkti jo finansiniam nepriklausomumui, tačiau ECB mano, kad šiuo klausimu galutinį įvertinimą turi pasakyti Lietuvos centrinis bankas.

LB valdybos narys Audrius Misevičius BNS yra sakęs, jog centriniam bankui jau artimiausiais metais reikės stiprinti atsargos kapitalą - ne vėliau kaip 2012 metais, ruošiantis įsivesti eurą,

į banko kapitalą reikės skirti daugiau nei 30 proc. pelno.

Centrinis bankas pernai uždirbo 364,08 mln. litų grynojo audituoto pelno, iš jo 50 proc. - 182 mln. litų - pervesta į valstybės biudžetą, likusi dalis - į banko kapitalą.


Šiame straipsnyje: Lietuvos bankasšarkinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių