Gyvulių sveikata rūpintis būtina

Laikantys ūkinius gyvūnus ir gaunantys paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemones, savo augintinius prižiūrėti turi ūkinių gyvūnų sveikatingumo reikalavimuose numatyta tvarka.

Šie reikalavimai, kartu su maisto ir pašarų saugos bei augalų apsaugos produktų naudojimo reikalavimais, įsigaliojo šiemet.

Jų laikymasis privalomas KPP II krypties priemonių „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „NATURA 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „NATURA 2000 išmokos“, „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ ir „Miškų aplinkosaugos išmokos“ dalyviams. Reikalavimai galioja ir gaunantiems tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, perdirbti skirtas braškes ir avietes bei atskiras tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų.

Maisto saugos reikalavimų kontrole užsiims Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai. Patikrų rezultatai bus perduodami Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA), kuri, remdamasi gauta informacija, pažeidėjams pritaikys sankcijas.

Informuoti apie ligą

Didžioji reikalavimų dalis susijusi su ūkinių gyvūnų ligomis: jų prevencija ir gydymu. Todėl pirmasis reikalavimas įpareigoja paramos gavėjus laikytis Europos Sąjungos teisės aktais reglamentuotos kempinligės bei ypatingai pavojingų gyvūnų užkrečiamųjų ligų prevencijos, kontrolės ir likvidavimo taisyklių.

Dar vienas iš galimų prevencijos būdų – laikytis gyvūninių produktų naudojimo gyvūnų šėrimui reikalavimų: atrajotojai neturi gauti gyvūninės kilmės produktų. Panevėžio apskrities VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Žydrūnas Vaišvila pasakoja, jog inspektoriai stebi, kaip ūkininkas sandėliuoja pašarus.

„Stebime, ar, pavyzdžiui, atrajotojų pašarai nesimaišo su skirtais kiaulėms. Kadangi kiaulių ar paukščių pašaruose gali būti žuvies, miltų ar kitokių gyvūninės kilmės pašarų, todėl kad nebūtų užteršimo pavojaus, pašarai turi būti laikomi atskirai“, – sakė jis. Pasak Ž. Vaišvikos, nebūtina pašarams statyti atskiro sandėlio, pakanka atitverti plotą kitoje vietoje.

Informuoti VMVT

Jei taip nutiktų, kad gyvūnas susirgtų, reikalavimai numato, jog paramos gavėjas VMVT turi nedelsdamas pranešti apie galvijams, avims ir ožkoms pastebėtus galvos smegenų kempinligei būdingus požymius: baimingumą, agresyvumą, įtūžį, prislėgtą būklę, judesių koordinacijos nebuvimą, griuvimą, negalėjimą pasikelti, padidėjusį jautrumą garsui ir lietimui. Informuoti VMTV reikia ir apie galvijų, avių ir ožkų gaišimus, kai šie gyvūnai turėjo minėtų klinikinių požymių.

Tačiau kempinligė – ne vienintelė liga, apie kurios pasireiškimą reikia pranešti minėtai institucijai. Ji turi būti informuota ir apie snukio ir nagų ligos, kiaulių vezikulinės ligos, mėlynojo liežuvio ligos, galvijų maro, smulkiųjų atrajotojų maro, epizootinės hemoraginės elnių ligos, avių ir ožkų raupų, vezikulinio stomatito, Tešeno ligos, žvynelinės ligos ar Rifto slėnio karštligės požymius galvijams, avims ir ožkoms.

VMTM gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus specialistas G. Blekaitis pastebi, kad šie reikalavimai taikytini galvijams, avims ir ožkoms kaip jautriausiems šiems susirgimams, ir šia proga primena neseną daug rūpesčio sukėlusį kiaulių maro atvejį, mat ši liga taip pat patenka į minėtą sąrašą.

“Jei, kitam ES paramą gaunančiam ūkio subjektui nutiktų panaši bėda kaip “Beržų” kompleksui, kur buvo nustatytas kiaulių maro atvejis, tačiau apie gyvulių susirgimą ar gaišimus jis nepraneštų nei mūsų tarnybai, nei vietos veterinarui, toks gyvulių laikytojas netektų dalies paramos. Neverta savininkui pačiam aiškintis, kuo serga ar nuo ko nugaišo gyvulys, juk pats jis jo neišgydys. Būtina kuo skubiau kreiptis į mus ar privatų veterinarą” , - tikina VMVT atstovas.

Tvarkyti apskaitą

Kitas reikalavimas - ūkiniam gyvūnui susirgus naudoti tik Veterinarinių vaistų registre įregistruotus veterinarinius vaistus. Išimtys taikomos tuo atveju, jei tam tikrai ligai (būklei) Lietuvos Respublikoje nėra registruoto veterinarinio vaisto maistiniams gyvūnams gydyti, tačiau tokiu atveju atsakomybę dėl šio vaisto vartojimo pasekmių prisiima privatus veterinarijos gydytojas.

Siekiantys gauti paramą taip pat turi pildyti Veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų žurnalą, kuriame turi būti nurodomas veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų pavadinimas bei sunaudotas kiekis. Apskaitos žurnale pažymėti reikia ir produkcijai skirtus gyvūnus, kuriems panaudoti veterinarinės medicinos produktai ir vaistiniai pašarai.

Vykdyti ir senesnius reikalavimus

Ž. Vaišvila primena, jog laikantis naujų reikalavimų nevalia pamiršti ir seniau įsigaliojusiųjų: ūkinius gyvūnus privalu registruoti ir ženklinti, tvarkyti bandos apskaitos žurnalą, visi ūkyje laikomi galvijai privalo turėti teisingai užpildytą pasą ir vežami gali būti tik su juo.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių