Gyventojų pradelstos skolos viršijo 1,8 mlrd. litų

Lietuvos gyventojų pradelsti įsiskolinimai per spalį išaugo 59 mln. litų ir viršijo 1,8 mlrd. litų – skelbia kreditų biuras „Creditinfo“.

Per spalį naujų skolininkų, prieš tai neturėjusių pradelstų skolų, skaičius išaugo 10 tūkst. Šiuo metu pradelstų skolų turi beveik 210 tūkst. gyventojų, o vidutinė įsiskolinimo suma viršija 4,3 tūkst. litų. Per spalio mėnesį gyventojai padengė 40 mln. litų pradelstų įsiskolinimų.

„Spalį augo tiek gyventojų pradelstos skolos, tiek skolininkų skaičius. Šių rodiklių sparčiausias augimas užfiksuotas komunalinių paslaugų bendrovėms, bankams ir kredito unijoms. Tačiau galima išskirti ir tai, kad gyventojai stengiasi laiku susimokėti už telekomunikacijų paslaugas – tokios skolos ir skolininkų skaičius auga nežymiai“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Sparčiausiai gyventojų skolos didėjo komunalinių paslaugų įmonėms ir finansų įstaigoms – bankams, kredito unijoms, o lėčiausiai pradelstos skolos augo telekomunikacijų kompanijoms, greitųjų kreditų įmonėms ir išperkamosios nuomos, lizingo bei vartojimo kreditų bendrovėms.

Spalį vyrams atiteko 70 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų, o moterims – 30 proc. Vidutinis vieno vyro pradelsto įsiskolinimo dydis siekia 5 426 litus, atitinkamai vienos moters – 3 687 litus.

Daugiausiai pradelstų įsiskolinimų turi 25-36 metų vyrai ir moterys, o mažiausiai – amžiaus grupė, kuriai priklauso 55 metų ir vyresni gyventojai. Didžiausia dalis visų gyventojų pradelstų įsiskolinimų atitenka 25-36 metų vyrams ir moterims. Iš visų amžiaus grupių pagal pradelstas skolas ryškiai išsiskiria 25-36 metų vyrai, kurių skolos siekia daugiau nei 547 mln. litų.

Vilniečiai turi daugiausiai visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų – 23 proc., kauniečiai 17 proc., o klaipėdiečiai – 10 proc. Mažiausią pradelstų skolų skaičių turi Birštono, Neringos, Lazdijų ir Pagėgių gyventojai.

Spalį labiausiai prasiskolinusiais miestais pagal gyventojų ir pradelstų įsiskolinimų skaičiaus santykį buvo Šilutė, Šilalė, Akmenė, Kalvarija, Kelmė, o mažiausiai prasiskolinusiais – Trakai, Švenčionys, Lazdijai, Šalčininkai ir Vilkaviškis. Pagal šiuos rodiklius labiausiai prasiskolinusiųjų miestų sąraše Klaipėda yra 13 vietoje, Kaunas – 19, o Vilnius – 25.

Per spalio mėnesį, kreditoriams keičiantis informacija apie įskolinimus Skolininkų administravimo informacinėje sistemoje (SAIS), Lietuvos gyventojai apmokėjo 8,4 tūkst. pradelstų skolų, kurių suma siekė 11 mln. litų. SAIS leidžia kreditoriams susigrąžinti pinigus, o gyventojus skatina vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir „neįklimpti“ į naujas skolas.


Šiame straipsnyje: creditinfo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių