Gyventojai vis labiau pasitiki pinigus priimančiais bankomatais

Pernai Lietuvoje į bankomatus gyventojai įnešė gerokai daugiau pinigų negu 2011 metais. Grynuosius priimančių įrenginių tinklą šalyje žadama dar labiau plėsti ir šiais metais.

SEB banko duomenimis, 2012 metais gyventojai ir įmonių atstovai, naudodamiesi grynuosius pinigus priimančiais SEB bankomatais, į sąskaitas įmokėjo 71 proc. daugiau grynųjų pinigų negu 2011−aisiais. Per metus grynųjų pinigų, įmokėtų SEB bankomatuose, padaugėjo nuo 1 mlrd. litų iki 1,8 mlrd. litų. Taip pat padidėjo ir vidutinė įmokama grynųjų pinigų suma − nuo 1 993 litų 2011 metais iki 2 140 litų 2012 metais.

SEB banko duomenų analizė rodo, kad gyventojai grynaisiais pinigais gautas pajamas į sąskaitas, naudodamiesi pinigus priimančiais bankomatais, įmoka tris kartus dažniau negu įmonės − pernai gyventojai atliko 73 proc. visų tokio pobūdžio operacijų. Tačiau, lyginant gyventojų ir įmonių atstovų vidutiniškai įmokamas sumas, į įmonių sąskaitas, atliekant vieną operaciją, įmokama kur kas daugiau lėšų − vidutiniškai 5 460 litų, o gyventojų įmoka vidutiniškai siekia 881 litą.

„Naudodamiesi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais, įmonės į sąskaitas perveda dienos ar savaitės pajamas, o gyventojai − grynaisiais pinigais gautas išmokas, dovanotus pinigus, susigrąžintas skolas, namuose laikytas santaupas, dirbančių užsienyje vaikų ar tėvų parvežtas ir kitokias lėšas“, − sakė SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

Rikiuoja pagal klientų srautus

Pasak V.Doveikos, grynuosius pinigus priimančiais bankomatais gyventojai ir įmonių atstovai naudojasi dėl kelių priežasčių. „Paslauga SEB banko klientams yra nemokama, atsirado daugiau tokio pobūdžio bankomatų ir susiformavo žmonių ir įmonių atstovų įpročiai bei gebėjimai jais naudotis. Be to, vis labiau didėja suvokimas, kad pinigus laikyti sąskaitoje yra saugiau negu nešiotis piniginėje“, − sakė V. Doveika.

Atsižvelgęs į paslaugos populiarėjimą, SEB bankas ir toliau ketina plėsti grynuosius pinigus priimančių bankomatų tinklą. 2012 metais šių bankomatų tinklas Lietuvoje buvo išplėstas nuo 35 iki 44. Nauji bankomatai įrengiami atsižvelgiant į klientų srautus − tose vietose, kur lėšas į sąskaitas ir gyventojai, ir įmonių atstovai galėtų įmokėti patogiai, greitai ir saugiai, pavyzdžiui, didžiuosiuose prekybos centruose.

Pinigų daugėja

„Swedbank“ klientai 2012-aisiais į  bankomatus įnešė 1,1 mlrd. litų daugiau nei prieš metus. Operacijų skaičius grynuosius priimančiuose bankomatuose per metus išaugo 38 proc., o klientų, besinaudojančių tokiais savitarnos įrenginiais, skaičius išaugo beveik penktadaliu.

„Pirmuosius grynųjų pinigų įnešimo bankomatus „Swedbank“ įrengė 2006 metais,  o šiuo metu naudojantis jais atliekama net 83 proc. visų pinigų įnešimo operacijų. Matome, kad klientai teigiamai vertina galimybes susitvarkyti kasdienius finansus savarankiškai, todėl planuojame ir toliau plėsti savitarnos įrenginių, taip pat ir pinigus priimančių bankomatų tinklą“, -- teigė  „Swedbank“ Bankomatų tinklo vadovas Tadas Barauskas

Šiuo metu visoje Lietuvoje veikia 102 pinigus priimantys „Swedbank“  bankomatai, 6 iš jų priima eurus.

Įtraukė ir loterijos terminalus

„Danske Bank“ bankomatai, priimantys grynuosius pinigus Lietuvoje atsirado tik pernai metų viduryje.

„„Danske Bank” naudojasi penkių bankų jungtiniu bankomatų tinklu, kurį valdo „First Data Lietuva”. Šiuo metu jungtiniame bankomatų tinkle yra trys bankomatai, į kuriuos galima įnešti grynuosius pinigus. Pirmąjį pusmetį vertiname kaip naujų klientų įpročių formavimą. Šiais bankomatais naudojasi ir privatūs, ir verslo klientai, o naudojimasis paslauga didėja“, -- teigė „Danske Bank” Mokėjimo kortelių skyriaus vadovas Robertas Urbonavičius.

Didžiųjų šalies miestų prekybos centruose septynis grynuosius pinigus priimančius bankomatus turi ir DNB bankas. Dar penki yra įrenginėjami šiuo metu, o iki metų pabaigos Lietuvoje turėtų veikti 24 tokių DNB banko bankomatų tinklas.

„Akivaizdu, kad yra augimas taip įnešamų pinigų. Per metus įnešamų grynųjų pinigų apyvartos augimo tempas siekė daugiau nei 80 proc.  Pinigus į savo sąskaitas įnešti ir išsigryninti klientai greitai galės ir loterijos „Perlas“ terminaluose. Tai sprendimas atvejais, kai bankomatus įrengti per brangu“, -- sakė DNB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ruta

ruta portretas
Atleiskite , bet kas Lietuvoje pasitiki bankais ?Stengiuosi kuo maziau naudotis Lietuvos bankais , nes tokius didelius mokescius uz paslaugas ima TIK Lietuvoje ! Matomai , kai Valstybe korumpuota , tai ir neimanoma tiketis kitose srityse skaidrumo !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių