Gyventojai savo kredito reitingą gali pasitikrinti internete

Pirmą kartą Lietuvoje gyventojams suteikiama galimybė pasitikrinti savo kredito reitingą, stebėti turimus pradelstus įsiskolinimus bei sužinoti įmones, kurios domėjosi jų kreditingumu. Tam skirta naujoji kreditų biuro „Creditinfo“ sistema internete „Mano Creditinfo“. 

„Naujoji sistema „Mano Creditinfo“ leidžia gyventojams sekti savo kredito riziką dar prieš kreipiantis į atitinkamas įmones dėl paskolų ar paslaugų ir ją tinkamai valdyti. Sistemoje pateikiamas ir gyventojų kredito reitingas – tai patikimumo laiku įvykdyti finansinius įsipareigojimus įvertinimas. Be to, gyventojai ne visuomet specialiai pradelsia mokėjimus ar neatsiskaito už jiems suteiktas paslaugas, o tiesiog pamiršta tai padaryti. Todėl naujoje sistemoje vartotojai bus informuojami apie atsiradusius naujus jų įsiskolinimus finansų, draudimo, telekomunikacijų, komunalinių ūkių bei kitoms įmonėms“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius. 

Tiesa, norėdami užsiregistruoti „Mano Creditinfo“ sistemoje gyventojai privalo duoti sutikimą bendrovei „Creditinfo Lietuva“ tvarkyti jų asmens duomenis.

Kredito reitingas parodo gyventojų vėlavimo atsiskaityti 90 ir daugiau dienų tikimybę bei rizikos klasę. Gyventojų kredito reitingas skaičiuojamas pagal „Creditinfo“ sukurtą fizinių asmenų įsipareigojimų nevykdymo tikimybės prognozavimo ekonometrinį modelį. 

Taip pat sistemos vartotojai gali užregistruoti žinutę, kad laikinai jų vardu nebūtų išduodami kreditai, teikiamos telekomunikacijų ir kitos paslaugos. Tokiu būdu gyventojai išvengs finansinių nuostolių dėl neteisėto kitų asmenų naudojimosi svetimais ar padirbtais dokumentais.

„Creditinfo“ kaupiamą informaciją apie gyventojų pradelstus įsiskolinimus ir jų rizikingumą naudoja visos Lietuvoje veikiančios finansų įstaigos ir remiantis tokiais duomenimis priima sprendimus dėl gyventojų kreditavimo ir kredito pratęsimo ar atidėjimo.

Kreditų biuras „Creditinfo“ ateityje gyventojams planuoja suteikti galimybę vertinti juridinių asmenų kreditingumą.

Apie bendrovę

„Creditinfo Lietuva“ veiklą vykdo nuo 2000 metų (iki 2006 metų kovo mėnesio vadinosi „InfoBankas“) ir priklauso kompanijai „Creditinfo Schufa GmbH“.

Vienas strateginių „Creditinfo Lietuva” produktų – Skolininkų administravimo informacinė sistema (SAIS), kurią sudaro išsami informacija apie privačių ir juridinių asmenų skolas, taip pat papildoma juridinė, ekonominė ir kontaktinė informacija apie juridinius asmenis. SAIS buvo sukurta bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių iniciatyva ir dabar prieinama visiems ūkio subjektams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių