Gyventojai įmonių patikimumą gali patikrinti internete

Lietuvos gyventojai, prieš įsigydami prekes ar paslaugas arba įsidarbindami naujoje darbovietėje, jau gali patikrinti, ar konkreti bendrovė laiku vykdo savo prisiimtus įsipareigojimus, yra moki ir artimiausiu metu jai negresia bankrotas.

Tokia paslauga teikiama internete. Prisijungusieji prie šios sistemos gali gauti pageidaujamos įmonės rizikingumo vertinimo ataskaitą.

„Situacija šalies rinkoje vis dar yra permaininga, o nemaža dalis įmonių per pastaruosius metus bankrutavo, prieš tai neįvykdžiusios įsipareigojimų klientams ar palikusios darbuotojus be darbo užmokesčių. Tokia padėtis skatina gyventojus įvertinti įmonės patikimumą dar prieš pradedant vienaip ar kitaip su ja bendradarbiauti, taip išvengiant netikėtų finansinių praradimų bei sutaupant laiko. Tai itin aktualu prekes, paslaugas įsigyjant internete, kur dažniausiai reikalaujama sumokėti iš anksto“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Gyventojams patariama atsargiau patikėti savo lėšas ar neskubėti su avansiniais mokėjimais, jeigu įmonės kredito rizika yra itin aukšta bei jos rizikingumo vertinimo ataskaitoje yra kitų neigiamų faktų: stambių įsiskolinimų, turto areštų ir pan.

"Mano Creditinfo“ paslauga taip pat naudinga tiek šiuo metu dirbantiems, tiek darbo ieškantiems gyventojams, norintiems įvertinti esamo ar būsimo darbdavio veiklos būklę ir patikimumą. Pagal pateikiamos ataskaitos duomenis galima spręsti, ar darbdavys yra pajėgus laiku atsiskaityti su savo darbuotojais.

Įmonės vertinimo ataskaitoje pateikiami svarbiausi duomenys – ar ji vėluoja vykdyti savo finansinius įsipareigojimus, rizikos klasę parodantis įmonės reitingas, jo pokyčiai, turto areštų, teisminių ieškinių ir kitų galimų neigiamų faktų santrauka. Internete yra daug šaltinių, kur galima gauti informaciją apie įmones, tačiau ji dažnai nėra objektyvi ir išsami. Tuo tarpu, „Creditinfo“ informacija pasitiki labai didelis ratas rinkos dalyvių, o tarp jų – finansų įstaigos, telekomunikacijų bei draudimo bendroves.

Įmonės reitingas nėra skaičiuojamas valstybinėms ar savivaldybių įmonėms, taip pat finansinėms institucijoms, naujai įsteigtoms įmonėms (veikiančioms trumpiau nei vienus metus). „Pradėdami bendradarbiauti su neseniai įsikūrusiomis įmonėmis gyventojai turėtų būti itin atsargūs. Neretai pasitaiko, kad naujų kompanijų vadovai ar akcininkai jau iš anksčiau turi blogų veiklos sąsajų – neapmokėtų įsiskolinimų, bankrotų ir pan.“, – teigia A. Bogdanovičius.

„Creditinfo“ duomenimis, iš 55 tūkst. realią veiklą vykdančių šalies įmonių kas antra turi pradelstų įsipareigojimų ir vidutiniškai yra skolingos po 46 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: patikimumasmokumascreditinfo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių