Gyventojai dėl investicijų konsultuojasi retai

Vertybinių popierių komisijos užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad didžioji dalis investuotojų retai tariasi su profesionalais. Daugiau nei pusė investuotojų, prieš įsigydami finansinių priemonių, paprastai konsultuojasi tik su vienos finansų įstaigos konsultantais. Nepaisant to, dauguma respondentų konsultacijų investavimo klausimais kokybę vertina gerai.

71 proc. Lietuvos investuotojų (fizinių asmenų) su profesionalais konsultuojasi retai, iš jų net 37 proc. nurodė, jog konsultavosi tik vieną kartą. Dažnai profesionalų patarimo prašo tik 27 proc. Lietuvos investuotojų. Tai atskleidė Vertybinių popierių komisijos užsakymu atliktas bendrovės  „Rait" tyrimas. Buvo apklausti 423 aštuoniolikos metų ir vyresni nuolatiniai Lietuvos miestų gyventojai, kurie bent kartą yra investavę ir yra gavę investicinių patarimų (konsultacijų) iš finansų įstaigų . 45-54 m. investuotojai linkę konsultuotis statistiškai rečiau.

Investavimo klausimais Lietuvos miestų gyventojai dažniausiai konsultuojasi su gyvybės draudimo bendrovių konsultantais bei komercinių bankų konsultantais. Dažną kreipimąsi į gyvybės draudimo bendrovės specialistus lemia tai, kad gyventojai dažniausiai renkasi investicinį gyvybės draudimą.

Nepaisant to, kad Lietuvos investuotojai su specialistais konsultuojasi retai, jie mano, kad tokios konsultacijos yra naudingos. Respondentai dažniausiai akcentavo konsultacijų profesionalumą ir naudingumą.

Be to, 46 proc. apklaustųjų nurodė, jog konsultacijos metu jiems buvo siūlomos finansinės priemonės tik to banko, finansų maklerio įmonės, draudimo įmonės ir pan., į kurį jie kreipėsi konsultacijos. Specialistai siūlo atkreipti dėmesį, ar išties tokie pasiūlymai yra objektyvūs, ir paklausti konsultanto, kodėl būtent tas investicinis produktas jam tinka labiausiai.

Absoliuti dauguma respondentų (95 proc.) nurodė, jog jiems nepasitaikė atvejų, kad būtų gavę netinkamą konsultaciją, finansų įstaiga būtų pažeidusi jų teises ar jie būtų patyrę žalos dėl finansų įstaigos kaltės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių