Gyventojai dalį mokesčių aukoja nenoriai

Kas ketvirtas pajamas deklaruojantis šalies gyventojas nusprendžia 2 proc. sumokėto pajamų mokesčio skirti paramai ar 1 proc. politinėms partijoms. Tai rodo deklaracijų, kurių šiemet jau sulaukė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), duomenys.

Kaip portalą diena.lt informavo VMI atstovas Darius Buta, iki kovo 26 d. VMI buvo gavusi 194,406 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų. Dar 7,9 tūkst. gyventojų, kuriems tai yra privaloma, deklaravo turimą turtą. Absoliuti dauguma – 99,35 proc. pajamų ir 69,27 proc. turto deklaracijų – buvo pateikta elektroniniu būdu.

Dalį savo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paskirti paramai ar politinėms partijoms kol kas nusprendė 47,363 gyventojų. Įdomu, kad tik 45,2 proc. atitinkamų prašymų pateikta elektroniniu būdu.

Deklaruoti savo pajamas ir turtą gyventojai gali nuo kovo 18 d. VMI šiemet paruošė apie 1,5 mln. preliminarių deklaracijų. Tai reiškia, kad užpildyti deklaracijas gali kone kiekvienas pajamas gaunantis šalies gyventojas.

Iki šių metų gegužės 2 d. pajamas bei turtą privalo deklaruoti 30 kategorijų asmenys – valstybės politikai, tarnautojai, žiniasklaidos priemonių vadovai kredito įstaigų valdybų nariai ir kiti. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui (-iams) per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 litų.

Pajamas turi deklaruoti individualią veiklą vykdę gyventojai ir mokėtojai, norintys pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis ir susigrąžinti dalį išlaidų, jei 2012 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ar profesinį mokymą, palūkanas už paimtą būsto kreditą.

Teikti deklaracijas ir susigrąžinti dalį mokesčio gali ir tie gyventojai, kurie praėjusiais metais pasinaudojo per mažu ar visai nepasinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), o tie, kuriems pritaikytas per didelis NPD, turėtų mokestį sumokėti.

VMI duomenimis, 562 tūkst. gyventojų pernai deklaravo, jog gali susigrąžinti per 222 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio permokos.

Paramą įvairioms organizacijoms pernai paskyrė beveik 411 tūkst. gyventojų, iš kurių politines partijas paremti nusprendė 49,2 tūkst. deklaravusiųjų pajamas. Iš viso 18,8 tūkst. organizacijų išsidalijo apie 40 mln. litų paramos, partijoms iš šios sumos teko kiek daugiau nei 2 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Nes deklaracijos yra perdaug sudėtingos.

A

A portretas
2 proc. mokestį naudingiausia ir geriausia paaukoti labdarai arba gyvūnų globos draugijoms, tik ne politinėms partijoms.

Demokratija juda į priekį

Demokratija juda į priekį portretas
o kas gi nori nusikalstamą valdžia (jos vagis) penėti savo kruvinai uždirbtais grašiais?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių