G.Švedienė: didžiausią susirūpinimą kelia padidėjęs viešųjų pirkimų pažeidimų skaičius

Valstybės kontrolei metus vadovaujanti Giedrė Švedienė pripažįsta, kad valstybės auditorių rekomendacijos rezonansiniuose projektuose vykdomos vangiau.

"Pernai audito subjektai įgyvendino 84 proc. jiems pateiktų rekomendacijų, o tai 10 proc. daugiau, negu buvome numatę. Europos Sąjungoje šis rodiklis - per 70 proc. Tiesa, rezonansinių auditų rekomendacijos iš tiesų vykdomos šiek tiek prasčiau, tačiau paprastai čia būna ir sudėtingesnės situacijos. Antra, ir pats žodis "rekomenduoti" juk reiškia patarti. Kai kas nori grįžti 20 metų atgal, kai Valstybės kontrolė buvo operatyvinė institucija, atliko kvotas, čia žmonės su šautuvais vaikščiojo.Tačiau institucija brendo ir dabar vadovaujasi europiniais valstybės audito standartais", - interviu dienraščiui "Veidas" sakė G.Švedienė.

Anot jos, už audito rekomendacijų įgyvendinimą pirmiausia atsakingos tos institucijos, kurioms rekomendacijos teikiamos, nes jos pirmiausia turi būti suinteresuotos, kad jų veikla būtų efektyvi, ekonomiška ir rezultatyvi.

"Dalies rezonansą visuomenėje sukėlusių auditu rekomendacijų įgyvendinimo terminai dar nesibaigė, teisėsaugos institucijose tęsiasi pradėti ikiteisminiai tyrimai", - teigė G.Švedienė.

Maždaug du trečdaliai pagal Valstybės kontrolės medžiagą pradėtų ikiteisminių tyrimų pasiekia teismą.

G.Švedienės teigimu, šių metų prioritetu pasirinkti viešieji pirkimai, nes auditoriai mato dažnai besikartojančias viešųjų pirkimų klaidas ir pažeidimus.

"Ne tik fiksuosime pažeidimus, bet ir parengsime rekomendacijas, padėsiančias tobulinti šią sritį reglamentuojančius teisės aktus", - teigė Valstybės kontrolės vadovė.

Atliekant auditą pernai institucijos pašalino 47 proc. nustatytų pažeidimų.

"Mūsų nurodymu 2010 metais jos atkūrė valstybės turto, verto 20,1 mln. litų, ir į valstybės biudžetą grąžino 1,2 mln. litų", - sakė G.Švedienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių