Grūdų supirkėjai ieško naujų rinkų, ūkininkai renkasi sandėlius

Nors grūdai jau spėriai byra į kombainų bunkerius, tačiau nei ūkininkai, nei supirkėjai kol kas negali atsakyti į svarbiausią klausimą - kiek kainuos grūdai po mėnesio ar dviejų ir kaip pasisuks rinka, kai derlius jau gulės sandėliuose.

Grūdų eksportas apmiręs - šiandieninėmis kainomis neapsimoka krauti laivų, vykdomi tik anksčiau pasirašyti įsipareigojimai, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Perdirbėjai taip pat neskuba pirkti derliaus, nes laukia pigimo. Žemdirbiai, savo ruožtu, planuoja kuo daugiau javų sandėliuoti ir laukti geresnių kainų.

Rinką sujaukė Rusijos sprendimas atnaujinti eksportą. Po šio leidimo stabiliai augusios biržinės javų kainos smuktelėjo. Išimtis tik rapsai - jų trūksta Lenkijoje ir kainos aukštesnės nei biržoje. Nepaisydami įvairių peripetijų, ūkininkai ir prekybininkai planuoja pelningą sezoną.

"Rusija vien liepą tarptautinėse rinkose pardavė apie 2 mln. tonų grūdų 100-120 litų pigiau, nei mes juos perkame Lietuvoje, ir perėmė visus mūsų pagrindinius pirkėjus. Eksportas iš Lietuvos sustojo. Šiandien perkame tik tiek derliaus, kiek jo reikia išankstinėms sutartims vykdyti", - sakė bendrovės " Agrorodeo" generalinis direktorius Robertas Lapinskas ir prisipažįsta su nerimu laukiantis ir Europos Sąjungos sprendimų. Jei Prancūzijoje ir Vokietijoje lietus neleis nukulti kokybiško derliaus, gali būti panaikinti importo muitai maistiniams kviečiams, pagrindinei mūsų eksporto prekei.

Verslininkai, beje, nesibaimina, kad pasikartos pernykštė istorija, kai ūkininkai atsisakė vykdyti pasirašytas sutartis, nes grūdus įsipareigojo parduoti pigiau nei ta kaina, kuri buvo javapjūtės metu.


Šiame straipsnyje: grūdaigrūdų supirkimo kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių