Grūdų rinkoje - kainų žvalgytuvės

Nusistovėjus saulėtiems orams šalies laukuose pamažu įsibėgėja javapjūtė. Pirmoji grūdų kūlimo savaitė žemdirbiams žada neprastus derlius - kur pasėliai nepiktžolėti, jų neišguldė pastarosiomis savaitėmis šalyje vyravę stiprūs gūsingi vėjai, šiemet grūdų žadama prikulti ne mažiau nei pernai.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, kasmet šalyje vidutiniškai užauginamas apie 3 mln. tonų siekiantis grūdų derlius. Maždaug trečdalis (apie 1 mln. t ) kasmet išvežama į kitas šalis. Pavyzdžiui, per 2007-2008-uosius metus iš Lietuvos į Europos Bendrijos ir kitas šalis išvežta daugiau kaip 1,1 mln. tonų grūdų, daugiausia kviečių (65,2 proc. viso eksportuoto kiekio).

Vidaus rinkoje likę maždaug 2 mln. t grūdų sunaudojama grūdų perdirbimo pramonėje ir gyvulininkystės, paukštininkystės ūkiuose. Per pirmąjį šių metų pusmetį iš šalies augintojų supirkta 401,5 tūkst. tonų įvairių rūšių grūdų už 314 mln. litų. Vidutinė grūdų supirkimo kaina - 782,3 litų už toną. Daugiau kaip pusė supirkto kiekio - 211 tūkst. tonų sudarė ūkininkų ir šeimos ūkiuose išauginti grūdai.

Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, 2008 metų derliui iš esmės visų grūdinių augalų deklaruotas plotas, lyginant su 2007 m. padidėjo. Sumažėjo tik rapsų plotai. Daugiau nei du kartus sumažėjo biokuro gamybai skirti energetinių augalų pasėlių plotai.

Nors grūdų augintojams supirkimo kainos šiais derliaus metais neprognozuojamos tokios palankios kaip pernai, vis gi derliaus nuėmimo pradžioje jos išlieka didesnės.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos tarybos pirmininkas Aušrys Macijauskas teigia, kad šiemet grūdų supirkimo kainos nelepins augintojų. Kelis kartus pabrangus trąšoms, javų augintojai nuostolio nepatirtų, jei už toną grūdų gautų po 700-800 litų. Intensyvaus prekinio augalininkystės ūkio savininkas A.Macijauskas  teigia, kad tokia kaina už toną kviečių padengtų vieno hektaro darbo, energetines, tręšimo ir kitas derliui gauti reikalingas išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių