Grūdų augintojai planuoja burtis į kooperatyvą

Lietuvos grūdų augintojų asociacija paskelbė, kad žemdirbiai planuoja burtis į kooperatyvą, kad patys eksportuotų derlių ir pasiimtų prekybininkų pelno dalį, rašo "Verslo žinios".

"Šie metai grūdus eksportuojančioms įmonėms sunkūs, tad gali būti, jog konkurencijos grūdų rinkoje nebeliks. Norėtume patys užsiimti eksportu", - sakė Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas Romas Majauskas.

Tačiau jis pridūrė, kad asociacija tik priėmė sprendimą išanalizuoti galimybes steigti kooperatyvą ir tai dar nereiškia, kad ši įmonė bus kuriama.

"Kooperatyvą steigti turėtų skatinti tai, kad ūkininkai galėtų gauti didesnį pelną parduodami grūdus. Galbūt jau ateinančių metų derlių išvešime patys", - kitas jungimosi priežastis nurodė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas.

Anot jo, uosto terminalai mielai priimtų didesnius grūdų kiekius, stambieji augintojai turi sandėlių, o pasamdyti transportą derliui vežti iki uosto nėra sudėtinga.

Prekybininkai į šiuos planus žiūri skeptiškai ir sako, kad šiandien žemdirbiams moka "geriausią įmanomą" kainą, nes rinkoje konkuruoja iki 20 įmonių. Bendrovės "Agrorodeo" generalinis direktorius Robertas Lapinskas skaičiavo, kad kuriant tokį kooperatyvą reikia investuoti bent 100 mln. litų.

B.Markauskas taip pat nesiėmė spėti, ar ūkininkai dėl savo mentaliteto noriai jungsis į bendrą struktūrą, nors ir turi tokias sąlygas.


Šiame straipsnyje: grūdaikooperatyvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių