G.Nausėda: PSD amnestija būtų smūgis mokesčių moralei

Dabartinė Vyriausybė, įgyvendindama mokesčių pakeitimus, padarė nemažai klaidų, tačiau kai kurių ekonomistų siūloma privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio amnestija nebūtų teisingas kelias, mano SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

"Manyčiau, kad kai kurių ekonomistų siūloma mokesčio amnestija nėra teisingas kelias. Man tai panašu į pigoką populizmą, kuris apskritai demoralizuotų mūsų mokesčių sistemą. Juk Lietuvoje dažnai atsitinka taip, kad tas, kuris moka tvarkingai ir sąžiningai, tampa atpirkimo ožiu gelbstint tuos, kurie mokesčių apskritai nemoka arba nesumoka jų laiku", - interviu portalui delfi.lt sakė G.Nausėda.

Anot jo, valdžia turėtų prisiimti dalį kaltės dėl prasto informavimo ir sujauktos situacijos ir atidėti PSD nepriemokų išmokėjimą. Už atidėtas nepriemokas neturėtų būti skaičiuojami nei delspinigiai, nei palūkanos.

"Valdžia padarė nemažai viešųjų ryšių klaidų. Žinia apie mokestį, kurį privalu sumokėti, pasiekė gyventojus tada, kai jie mažiausiai to tikėjosi ir kai jiems buvo itin sunku tai padaryti. Žmonės to mokesčio neplanavo, jiems tai buvo didelis finansinis smūgis", - teigė ekonomistas.

Pasak jo, suteikdama neprocentinį kreditą žmonėms, negalintiems laiku atlikti mokestinės prievolės, valdžia prisiimtų tam tikras finansines sąnaudas: jai reikėtų kamšyti skyles, skolintis, mokėti palūkanas. Tai būtų kaina, kurią sumokėtų visi mokesčių mokėtojai.


Šiame straipsnyje: PSD įmokosnausėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių