G.Nausėda: krizės atkričio nebus

SEB Banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda tikina, kad paskelbtas BVP kritimas šių metų pirmąjį ketvirtį 2,9 proc. nenustebino.

"Paskelbtasis BVP pokytis šiek tiek nudžiugino, bet nenustebino", - prane6ime spaudai cituojamas G. Nausėda

Anot jo, šį kartą prognozuojančiųjų šalies ekonomikos plėtrą bendruomenė buvo kaip reta vieninga - absoliuti dauguma pranašavo BVP per metus sumažėsiant nuo 4 iki 6 proc. (SEB banko prognozė buvo minus 4,5 proc.).

SEB banko prez\idento patarėjo teigimu, nors skeptikai vertins šiandien paskelbtą statistiką kaip recesijos įsitvirtinimą, pabrėžtina, kad metiniai BVP smukimo tempai nuolat „tirpo“ nuo trečiojo praėjusių metų ketvirčio.

"Atsižvelgiant į sezoniškumo įtaką, pirmąjį 2010 m. ketvirtį, palyginti su ankstesniuoju ketvirčiu, bendras ekonominis „pyragas“ sumažėjo 4,1 proc. Tai yra ne taip jau ir blogai, turint omenyje Ignalinos atominės elektrinės uždarymo pasekmes, vis dar snūduriavusį nekilnojamojo turto ir statybų sektorių, priverstinį arba savanorišką (rengiantis dar „juodesniam“ rytojui) namų ūkių diržų susiveržimą, apsiribojant elementarių poreikių tenkinimu", - teigia G. Nausėda. 

Pasak jo, antrąjį šių metų ketvirtį pradėjome jau truputį optimistiškesne gaida.

Tai tvirtinti finansų analitikui leidžia faktai, kad kovo mėnesį pramonės produkcija palyginamosiomis kainomis pirmąkart per pastaruosius 17 mėnesių iškopė į teigiamą zoną, nors buvo tik 1 proc. didesnė nei prieš metus. Apdirbamoji pramonė per tą patį laikotarpį ūgtelėjo 1,5 proc. (neįskaitant ilgokai remontą vykdžiusios Orlen Lietuva įtakos, plėtra buvo net 5,3 proc.).

"Nėra priežasčių manyti, kad balandžio-birželio mėnesiais sulauksime atkritimo - to nepatvirtina naujausi pramonės įmonių vadovų lūkesčių tyrimai. Žinoma, pramonė, kuri eksportuoja vidutiniškai 2/3 pagamintos produkcijos, yra ypač jautri išorės rinkų virpesiams. Iš Vakarų Europos ir NVS valstybių ateina prieštaringi makroekonominiai signalai - geras naujienas keičia blogos, tačiau bendra trajektorija yra „į viršų“", - sako G. Nausėda.

Pasak eksperto. antrasis šių metų ketvirtis gali būti lemtintas statybų verslui. Esą kol kas būtų naivu teigti apie ryškius kiekybinius pokyčius, tačiau bent jau klostosi palankios sąlygos statybininkams prisiminti savo amatą - plėtojama iš karto keletas nedidelių gyvenamųjų namų kvartalų projektų.

Optimistinės transporto (išskyrus avialinijų) sektoriaus tendencijos buvo pastebimos jau nuo šių metų pradžios ir vėlesniais ketvirčiais turėti dar labiau išryškėti.

"Net vidaus prekyba, ilgą laiką kartu su statyba tempusi BVP į dugną, teikia tam tikrų vilčių. Didžiausių šio sektoriaus bendrovių atstovai nebelaiko 2010 metų dar vienais prarastais metais, nors nedrįsta prognozuoti ir reikšmingos plėtros", - teigia G. Nausėda.

Anot jo, nereikia bijoti, kad 2010 metai bus nelygūs, esą kuo toliau, tuo bus šviesiau.

SEB bankas nekeičia ir savo santūriai optimistinės prognozės - 2010 m. BVP išaugs 1 proc., o 2011 m. - 4 proc.


Šiame straipsnyje: nausėdaBVPkrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių